Waarom krijg je het kouder naarmate je ouder wordt? Let op!

Hoe warm of koud je je voelt kan echt per persoon verschillen. Dit hangt af van allerlei zaken zoals je hormoonspiegel, hoeveel je weegt, hoe lang je bent en je fysieke conditie. Vaak hoor je dat mensen zeggen dat ze het sneller koud krijgen naarmate ze ouder worden. Maar is dat wel echt zo? In dit stuk gaan we de oorzaken van deze temperatuurvariaties onderzoeken en kijken we waarom het voor sommige mensen sneller koud aanvoelt dan voor anderen.

Hoe je hersenen je temperatuur bijhouden

Je temperatuur wordt gereguleerd door een ingenieus systeem in je brein. In je hypothalamus, zeg maar het controlecentrum voor warmte in je brein, wordt je lichaamstemperatuur op een constante 37 graden gehouden. Je huid en hersencellen houden in de gaten waar er warmte of koude in je lichaam is, en sturen je bloedvaten en kleine haartjes aan om warmte vast te houden of juist los te laten wanneer nodig.

De verschillen tussen vrouwen en mannen

Wat direct opvalt, is dat vrouwen het over het algemeen sneller koud hebben dan mannen. Dit komt deels door het hormoon oestrogeen, dat invloed heeft op de temperatuurregulatie. De hoeveelheid oestrogeen schommelt tijdens de menstruatiecyclus, en dat kan maken dat de gemiddelde lichaamstemperatuur van vrouwen wat lager ligt. Ook blijkt dat bij vrouwen minder bloed naar de uiteinden van het lichaam stroomt, wat resulteert in koude handen en voeten.

En daarbij hebben vrouwen meestal minder spiermassa dan mannen. Aangezien spieren warmte produceren tijdens beweging, helpt meer spiermassa om die warmte vast te houden. Benieuwd waarom het lijkt dat je het kouder krijgt naarmate je ouder wordt? Lees verder op de volgende pagina!