Is ingeblikte of gepotte groente net zo gezond als verse groente? Ontdek de waarheid!

De impact van BPA en etiketten

In ingeblikt voedsel kunnen toevoegingen zoals zout of suiker aanwezig zijn om de houdbaarheid te verlengen. Een blik op het etiket laat je snel zien of er extra ingrediënten in de conserven zitten.

Ook kan ingeblikt voedsel het chemische Bisfenol A (BPA) bevatten. BPA, die kan worden gevonden in sommige plastics, kan ook aanwezig zijn in de binnenlaag van conservenblikken en zo het hormoonsysteem beïnvloeden. Uit onderzoek van Harvard bleek dat mensen die vijf dagen soep uit blik aten veel hogere BPA-waarden in hun urine hadden dan zij die verse soep aten.

In Europa zijn er echter strikte regels over hoeveel BPA er vanuit verpakkingen in voedsel mag komen, en er zijn plannen om het gebruik van BPA in verpakkingsmaterialen volledig te stoppen.

Duurzaamheid en keuzes

Conservegroenten kunnen een milieuvriendelijke optie zijn. De groenten worden vaak tijdens het lokale seizoen verbouwd, in plaats van energie-intensieve kasgroenten. Daardoor zijn ingeblikte groenten ideaal wanneer een seizoensgebonden groente niet lokaal verkrijgbaar is.

Hierdoor kunnen conservegroenten helpen om de ecologische impact te verminderen. Hoewel je vandaag de dag heel het jaar door groenten kunt kopen, bieden conserven het voordeel dat ze niet afhankelijk zijn van energie-intensieve verwarmde kassen of import.