Je word je hele leven al voor de gek gehouden bij All You Can Eat-restaurants!

Prijzen opdrijven

Er schuilt ook een genuanceerder aspect aan deze dynamiek, waar we ons misschien niet altijd van bewust zijn. Verschillende onderzoeken, onder andere door de Amerikaanse Cornell University, hebben aangetoond dat we geneigd zijn de kwaliteit van de maaltijd hoger in te schatten als we er meer voor betaald hebben. Zelfs als twee groepen dezelfde maaltijd voorgezet krijgen voor verschillende prijzen, geven de mensen die meer betaalden over het algemeen een hogere beoordeling aan het eten.

Op basis van dit psychologisch mechanisme kunnen All You Can Eat-restaurants hun voedselkwaliteit ‘verbeteren’ door de prijzen op te drijven. Hoe we ons eten ervaren, heeft dus meer te maken met onze percepties dan met de feitelijke kwaliteit van het voedsel.

Een andere tactiek die All You Can Eat-restaurants toepassen, is het serveren van kleine porties. Hierdoor neigen we namelijk minder op te scheppen, waardoor ze op hun beurt weer meer gasten kunnen bedienen met dezelfde hoeveelheid voedsel. De volgende keer dat je uit eten gaat, zou je kunnen overwegen om een à la carte restaurant te kiezen. Dat zou een manier kunnen zijn om echt van je maaltijd te genieten zonder de verborgen manipulaties die deze onbeperkte restaurants op ons proberen uit te oefenen.

Samengevat, All You Can Eat-restaurants zijn niet noodzakelijkerwijs de eetparadijzen die ze pretenderen te zijn. Terwijl ze ons het gevoel geven dat we krijgen wat we betalen, kunnen er verborgen trucs worden toegepast die ons perceptie van waarde en kwaliteit beïnvloeden.