’s Middags of ’s Avonds warm eten. Dit is beter voor je!

Is het een slimmer plan om rond de middag of toch bij avondval die stevige erwtensoep te serveren? We helpen het je uit te pluizen! Berichten van wetenschappelijk onderzoek suggereren dat je metabolisme meer gebaat is bij een warme maaltijd tijdens de lunch dan bij het avondeten. Na een licht maar voedzaam ontbijt, wat de spijsvertering aanzwengelt, bereikt de verteringskracht een hoogtepunt rond lunchtijd. Een warme maaltijd rond dit tijdstip kan bijdragen aan een aangenamer gevoel, zonder die zware last op je maag te ervaren na het eten.

De timing van je maaltijd en je bloedsuikerspiegel

Uit een studie van de Universiteit van Illinois in Chicago bleek dat veel calorieën eten in de avonduren kan samengaan met een verminderde controle over je bloedsuikerspiegel, wat het risico op insulineresistentie en gewichtstoename vergroot. ’s Avonds zijn de meeste mensen minder actief, en dan is het dus niet zo’n goed idee om veel te eten. Te veel calorieën innemen kan de bloedsuikerspiegel opjagen, wat kan resulteren in vetopslag. Je doet er mogelijk beter aan om de hoofdmoot van je calorie-inname naar vroeger op de dag te verschuiven. Kijken we naar een optimale indeling, dan start je de dag met een bescheiden maar goed ontbijt, gevolgd door een stevige lunch, en sluit je af met een lichtere avondhap. Lees de rest van het verhaal op de volgende pagina voor meer inzicht!