Wanneer zeg je yoghurt gedag?
Om die vraag te tackelen, moeten we even het onderscheid duidelijk hebben tussen ’ten minste houdbaar tot’ en ’te gebruiken tot’ op de verpakkingen. Die houdbaarheidsdatum zegt iets over wanneer de fabrikant denkt dat het product nog op z’n best is. Maar, als die datum is gekomen en gegaan en je hebt de yoghurt koel en netjes bewaard, dan kun je het meestal nog prima eten. Doe even een snelle check-up: ziet je yoghurt er nog appetijtelijk uit en ruikt het niet muf? Dan kun je het normaal gesproken nog gewoon eten.
Wist je dat, volgens een onderzoekje in Frankrijk, je bepaalde yoghurts nog dagen na de ’ten minste houdbaar tot’-datum kunt verorberen? Sommige yoghurt was zelfs na drie weken na de datum nog altijd geen bron van ellende. Dit onderzoek liet zien dat vooral de naturel yoghurts een langer leven beschoren zijn en boordevol goede voedingsstoffen en melkfermenten zitten, die de goede bacteriën in je buik blij maken. De grootste verandering bij oudere yoghurt is dat de pH omlaag gaat, waardoor de smaak wat kan veranderen.
Maar let goed op: ontdek je schimmel op je yoghurt, ben er dan als de kippen bij om het de deur te wijzen. De kans op een voedselvergiftiging schiet omhoog en kan zorgen voor misselijkheid, braken, buikpijn, krampen, hoge koorts, en in het ergste geval uitdroging. En daar heb je natuurlijk geen zin in.
Dus, tot hoe lang na de houdbaarheidsdatum kun je yoghurt nog met een gerust hart eten? Dat ligt aan hoe goed je ’t bewaart en wat de staat van het product is, maar als alles in orde is, dan kan dat vaak nog wel even zonder risico’s. Let wel even goed op de signalen dat het hoog tijd wordt om afscheid te nemen.