Er zijn enkele zeer belangrijke stappen die ouders en verzorgers kunnen nemen om het risico op verstikking te minimaliseren:
1. Voedseletiquette: het is van essentieel belang om kinderen een paar basisregels bij te brengen. Laat kinderen tijdens de maaltijden en snacks altijd zitten. Vertel ze dat ze niet moeten praten met een volle mond en dat ze hun voedsel goed moeten kauwen voor ze het doorslikken. En tot slot, laat ze nooit rondlopen of liggen terwijl ze eten, zelfs niet bij het consumeren van kleine items zoals lolly’s of zuurtjes.
2. Aanwezigheid: het is cruciaal om altijd bij je kind te zitten tijdens het eten en je niet te laten afleiden. Zo kan je snel ingrijpen in geval van nood.
3. Snijtechnieken: hoe je het voedsel snijdt, kan ook een grote invloed hebben. Er wordt aanbevolen om druiven, cherrytomaten en vergelijkbare groenten en fruit in vieren te snijden zolang kinderen nog geen vijf jaar zijn. Knakworstjes moeten in de lengte worden doorgesneden en in stukjes die niet langer zijn dan een centimeter, eveneens tot de leeftijd van vijf jaar. Appels en andere rauwe fruit- of groentesoorten kunnen worden gesneden in kleine stukjes of geraspt.
Ter afsluiting, het gevaar van verstikking is een serieus en potentieel dodelijk risico voor kleine kinderen, maar het is te voorkomen. Door bewust te zijn van gevaarlijke voedingsmiddelen, door kinderen goede eetgewoonten bij te brengen, door aanwezig te blijven tijdens het eten en door voedsel op de juiste manier te snijden, kunnen ouders en verzorgers dit risico aanzienlijk verminderen.
Bron: RTLnieuws