Kleintjes die zich tijdens het eten in hun voedsel verstikken vormen een groot probleem – hoe kunnen we dit in vredesnaam voorkomen? Vooral ronde voedselitems zoals druiven, snoeptomaatjes en knakworsten kunnen voor hen een risico inhouden. Een recente tragische gebeurtenis waarbij een peuter stierf na zich in een pannenkoek te hebben verslikt, heeft deze problematiek eens te meer onder de aandacht gebracht. Hoewel dergelijke ernstige gevallen zeldzaam zijn, moeten we erkennen dat kinderen jonger dan vijf jaar af en toe toch een gevaar lopen op verstikking, met name bij het consumeren van bepaalde voedingsmiddelen.
Onderzoekers en gezondheidsdeskundigen waarschuwen voor deze specifieke voedselitems, zoals druiven, snoeptomaatjes en knakworstjes. Deze voedingsmiddelen hebben een vorm, grootte en consistentie die het risico op verstikken vergroten. Dit wordt geïllustreerd door kinderarts Fieke Slee en chirurge Mariëlle Vehmeijer, auteurs van het boek ‘Pas op, kijk uit’, die uitleggen dat het gaat om “ronde, gladde voedingsmiddelen die even groot zijn als de luchtpijp van een kind”.
Hoe we dit kunnen voorkomen, leggen we op de volgende pagina uit…