Behouden van vitamines
Een andere reden om groenten niet te vroeg in kokend water te doen, is het behoud van nutriƫnten. Volgens het Voedingscentrum kan koken voedingsstoffen verminderen, vooral bij bladgroenten zoals spinazie en boerenkool. Tot 50 procent van de voedingsstoffen kan verloren gaan als je ze te lang kookt. Vitamine C is bijvoorbeeld erg gevoelig voor hitte. Om zoveel mogelijk voedingsstoffen te behouden, kun je overwegen je groenten te stomen.
Lijst van groenten en waar ze groeien
Om het makkelijk te maken, hier een overzicht van groenten en hun groeiwijze:
Groenten die boven de grond groeien:
- Broccoli
- Bloemkool
- Asperges
- Spinazie
- Sperziebonen
- Snijbonen
- Erwten
- Spruitjes
- Artisjok
Groenten die onder de grond groeien:
- Aardappels
- Zoete aardappels
- Wortels
- Pastinaak
- Koolraap
- Knolselderij
- Ui
- Bieten
Door deze eenvoudige richtlijnen te volgen, kun je niet alleen je kooktijd optimaliseren, maar ook zorgen dat je groenten voedzaam en lekker blijven. Hoe kook jij je groenten? Ga je iets veranderen aan je methoden? Laat het ons weten door te reageren onder het bericht op Facebook. En vergeet niet dit artikel te delen!
Bron: Instagram