Een dubbeltje op zijn kant omgooien is iets wat in veel huishoudens gebeurt, en daarbij worden verschillende tactieken gebruikt, van het jagen op aanbiedingen tot het snijden in luxe uitjes. Maar het wordt een stuk ingewikkelder wanneer je besparingen probeert te vinden op iets noodzakelijks als eten. Een aanpak die de aandacht trekt, is die van een jonge influencer van social media die bewust kiest voor maaltijden die eigenlijk ‘over de datum’ zijn. Deze afwijkende bespaarmethode is niet alleen vriendelijk voor de portemonnee, maar draagt ook bij aan de strijd tegen voedselverspilling.
Gavin Wren heeft flink wat volgers verzameld op sociale netwerken en heeft een serieuze kijk op het niet verspillen van voedsel. Hij nam zichzelf op terwijl hij producten consumeerde die over de houdbaarheidsdatum waren, en zette deze video’s dan online voor zijn publiek. Zijn idee is simpel: je portemonnee sparen door voedsel dat nog prima is niet zomaar weg te gooien. Zo nam hij eens de proef op de som en at hij kaas die vier maanden ’te oud’ was, proefde er wat van en constateerde dat het niet alleen nog steeds oké was, maar dat het ook nog anders smaakte dan een week geleden.
Naast besparen hoopt Gavin dat mensen hun visie op voedselverspilling bijstellen. Hij is ervan overtuigd dat als we stoppen met het achteloos weggooien van nog bruikbaar eten, we al een grote slag slaan tegen de verspilling ervan.
Lees verder op de volgende pagina…