Hoe kies je de perfecte aardappel uit?
Zonnenberg stelt voor om eens de markt af te struinen voor seizoensgebonden aardappels, in plaats van de eerste de beste uit de supermarkt mee te nemen. Chef-kok Jimmy de Leeuw is het hier helemaal mee eens en merkt op dat mensen vaak wel de verschillende soorten appels kennen, maar dat onze kennis over de soorten aardappels te wensen overlaat.
Is het nou beter met of zonder schil?
Veel mensen worstelen nog steeds met de schil en een dunschiller, maar De Leeuw zegt dat dit vaak helemaal niet hoeft. Hij is juist fan van aardappels met schil, vooral bij bepaalde soorten zoals de opperdoezer, omdat ze meer smaak hebben. Zonnenberg is het daarmee eens; hij laat de schil graag zitten vanwege de smaak en voedingsstoffen. Mocht je nog twijfelen, bedenk dan dat enkel aardappels die groen zien echt geschild moeten worden, volgens Zonnenberg.
En wat is nu de beste manier om ze te koken?
Volgens De Leeuw kun je de aardappels het best in koud water leggen om te beginnen met koken. Zonnenberg legt uit dat door koud te starten, je vermijdt dat de buitenkant zacht wordt terwijl het binnenste nog koud is. Hierdoor krijg je perfect gegaarde aardappels, van binnen en van buiten.
Hoe lang koken?
Meestal ben je binnen 15 tot 20 minuten klaar. De Leeuw raadt aan om dicht bij de pan te blijven en af en toe even te prikken om te checken hoe gaar ze zijn. Zonnenberg voegt eraan toe dat de exacte kooktijd over het jaar kan verschillen, afhankelijk van hoe lang de aardappels opgeslagen liggen.
Maar er kan meer dan koken alleen
Naast koken zijn er volgens De Leeuw nog veel meer mogelijkheden met aardappels. Probeer ze bijvoorbeeld eens te koken en daarna te roosteren in de oven voor een krokant laagje. Zonnenberg zweert bij gepofte aardappels uit de oven, met de schil en een beetje zout erover voor die extra smaak.
Bron: AD