Ruikt jouw was muf? Op deze manier maak jij jouw wasmachine weer brandschoon!

In een gemiddeld huishouden draait de wasmachine drie tot vier keer per week. Daarmee behoort hij tot de meestgebruikte huishoudelijke apparaten. Zonder wasmachine kunnen we vandaag de dag niet meer. Om problemen en een korte levensduur te voorkomen, is het juiste onderhoud van belang. Kalk en vetluis behoren tot de grootste problemen. Hieronder lees je hoe je die voorkomt en ermee afrekent.

Problemen met je wasmachine voorkomen

Gebruik minder wasmiddel
Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar je wasmachine wordt juist vuil van wasmiddel. Gebruik dan ook nooit meer dan de aangegeven dosering. Wasmiddel leidt namelijk tot de afzetting van zeepresten en vetluis in de wasmachine. In tegenstelling tot wat de naam je doet vermoeden, is vetluis geen luis, maar een vettige substantie van zeepresten, huidvet, haren, schilfers en pluisjes.

Gebruik minder wasverzachter
Hetzelfde geldt voor wasverzachter: ook die kan vetluis achterlaten in de wasmachine. Gebruik dus ook van wasverzachter niet meer dan noodzakelijk. Nog beter is het om azijn als alternatief te gebruiken. Azijn zorgt ervoor dat je wasgoed heerlijk zacht wordt en werkt ook nog eens ontkalkend voor je wasmachine. Zo sla je twee vliegen in één klap. Je hoeft er niet bang voor te zijn dat je wasgoed naar azijn gaat ruiken.

De trommel schoonmaken
Er zijn verschillende producten op de markt waarmee je de trommel van je wasmachine kunt reinigen. Deze zijn vaak behoorlijk prijzig. Net zo goed kun je elke maand de wasmachine (zonder kleding) op 90 graden laten draaien met een scheutjes schoonmaakazijn of enkele schepjes soda. Deze middelen werken ontkalkend en ontvetten.

Problemen met je wasmachine oplossen

Vetluis verwijderen
De bovenstaande tips zijn gericht op het voorkomen van problemen als kalk en vetluis in je wasmachine. Maar wat als je daar al last van hebt? Vetluis herken je in je wasmachine als een grijze of bruinige aanslag. Vaak bevindt het zich in het zeepbakje, aan de binnenkant van de glazen deur en het rubberen randje eronder. Het zeepbakje kun je het beste uitnemen, in een sopje laten weken en schoonmaken met een afwasborstel. Neem ook de ruimte achter het zeepbakje onder handen, want daar hoopt vetluis zich ook vaak op. Je kunt daar wederom afwasmiddel voor gebruiken. Een goed alternatief is een ontvettend reinigingsmiddel. De deur en de rubberen rand maak je schoon met een vochtig doekje met afwasmiddel of reinigingsmiddel.

Kalkaanslag verwijderen
Wanneer kalk zich ophoopt op het verwarmingselement van je wasmachine, duurt het een stuk langer voordat het water opwarmt. Dit verslechtert niet alleen de prestaties van de machine, maar zorgt er ook voor dat je meer stroom verbruikt. Zeker wanneer het water in jouw woonomgeving hard is, bevat het water meer kalkdeeltjes. Om de kalkaanslag te verwijderen, kun je speciale vloeistoffen of tabletten kopen. Met huismiddeltjes bereik je echter een vergelijkbaar resultaat.

Azijn of soda heb je wellicht wel in huis. Azijn doodt niet alleen schimmels en bacteriën, maar heeft ook een sterk ontkalkende werking. Giet een fles natuurazijn leeg in je wasmachine en laat deze op 90 graden (zonder wasgoed) draaien. Met een half kopje soda behaal je hetzelfde resultaat.