Met deze tips houd jij je kleding zo goed als nieuw. Tip 6 is puur goud!

Vanzelfsprekend ben je zuinig op je kleding. Daarom is het belangrijk om het zorgvuldig te behandelen. Dat doe je op verschillende manieren: door het op de juiste manier te wassen, drogen en strijken en door het gebruik van de juiste wasmiddelen bijvoorbeeld. Ook de manieren die je gebruikt om je kledingstukken op te bergen heeft invloed op hoe deze eruit blijven zien.

Wassen
Wasbeurten zorgen ervoor dat je kleding sneller slijt en zijn vorm verliest. Was daarom alleen als het nodig is. Vaak kun je kleding die niet vies is of onaangenaam ruikt nog een keer dragen nadat je het buiten hebt laten luchten. De buitenlucht zorgt ervoor dat een broek, blouse of ander kledingstuk weer een heerlijk frisse geur krijgt.

Wasmiddel en wasverzachter
Om de buitenkant te beschermen, stop je je kleding binnenstebuiten in de wasmachine. Sorteer goed op kleur en gebruik ook een wasmiddel dat daarvoor de juiste is: zwart, wit, bont of fijn. Het liefst vermijd je wasmiddel voor witte was dat chloor bevat. Chloor draagt namelijk bij aan de slijtage van kleding. Door azijn toe te voegen, bescherm je de kleuren van je kleding. Azijn werkt bovendien als wasverzachter én ontkalkt je wasmachine.

Drogen
Doorgaans mag je alle kledingstukken die je op 60 graden wast in de droger drogen. Echter draagt ook de droger bij aan slijtage. Kijk maar eens naar de pluizen die in het pluizenfilter terechtkomen. Laat je kleding daarom het liefst aan de (buiten)lucht drogen. Is dat niet mogelijk, gebruik dan het juiste programma van je wasdroger. Droog ademende sportkleding, linnen, zijde en spijkerbroeken liever niet in de wasdroger.

Strijken
De kleding die je strijkt, behoudt langer zijn mooie vorm. Echter plet een strijkijzer ook de vezels van een stof, waardoor het textiel sneller slijt. Daarom is het raadzaam om je kleding binnenstebuiten te strijken. Let ook op de juiste temperatuur; delicate kleding strijk je bijvoorbeeld op de laagste stand. Voor kleding die geen hardnekkige kreukels heeft, kun je een stoomapparaat als alternatief overwegen.

Kleding opbergen
Je kleding kun je in je kast hangen of daar opgevouwen in neerleggen. Kledingstukken van rekbare stoffen kun je het beste opvouwen en in je kast leggen. Zo krijgen de stoffen minder kans om te lubberen. Truien, vesten, shirts en tops vouw je dus het liefst op.

Voor kledingstukken als blazers, colberts, blouses en jasjes geldt juist dat je ze beter kunt ophangen. Je wilt immers voorkomen dat deze kleding gaat kreukelen.
Andere factoren die invloed hebben op de kwaliteit van je kleding

Parfum en deodorant
Gebruik jij deodorant en parfum? Alhoewel jij waarschijnlijk niet zonder wilt, is je kleding er minder gelukkig mee. Deodorant en parfum kunnen vlekken veroorzaken. De alcohol die deze producten bevatten, kunnen zelfs de stof aantasten: deze wordt dunner of er ontstaan gaatjes. Spuit deodorant en parfum dan ook altijd direct op je huid.

Pluisjes
Door de wrijving van de stof ontstaan er pluisjes op je kleding. Hierdoor kan je kleding er ouder uit gaan zien. Pluisjes verwijderen kan met een scheermesje. Je scheert de pluizen dan van je kleding af. Een pluizenverwijderaar geeft hetzelfde effect.