2. Gebruik een ontluchtingssleutel en begin bij de radiator die het laagst in huis staat. Hou iets bij de hand om mogelijke waterdruppels op te vangen. Draai met zorg het ventiel in tegenwijzerzin open. Als er water uit begint te komen, kan je ervan uitgaan dat alle lucht verdwenen is, en kan je het ventiel terug sluiten. Open vervolgens opnieuw alle radiatorknoppen in huis en controleer of de druk van het water in de cv-ketel na 10 minuten minstens 1.6 bar bedraagt.
3. Schoorsteen controleren
Wie een open haard of kachel heeft, doet er goed aan om de schoorsteen te controleren voor deze in gebruik wordt genomen. Tijdens het vroege voorjaar en de herfstmaanden is er volgens verzekeringsmaatschappijen een verhoogd risico op schoorsteenbranden. Vogels maken soms nesten in schoorstenen met behulp van droge takken, wat een potentieel gevaar voor brand kan vormen. Om dit te voorkomen moet je minstens één keer per jaar je schoorsteen laten reinigen. Hou bij het aansteken van je haard of kachel een emmer zand bij de hand voor noodgevallen en gebruik enkel aanmaakhoutjes. Gebruik nooit benzine of spiritus.
4. Preventie van Koolmonoxidevergiftiging
Er is een kleine kans op koolmonoxidevergiftiging bij het weer inschakelen van de verwarming na een lange periode. Koolmonoxide (CO) is een kleurloos, geurloos en smaakloos gas dat potentieel fataal kan zijn wanneer ingeademd. Symptomen van CO-vergiftiging kunnen bestaan uit moeheid, hoofdpijn, duizeligheid en lusteloosheid. Om het risico op koolmonoxidevergiftiging te verminderen, is het raadzaam om een raam op een kier te laten of het ventilatierooster continu open te laten staan tijdens het stookseizoen. Raadpleeg een professional bij enige twijfel over de veiligheid van je verwarming.
Met deze simpele voorbereidingen kan je ervoor zorgen dat je huis gereed is om efficiënt en veilig opgewarmd te worden in de koudere dagen die in aantocht zijn. Wij wensen je een verwarmend en comfortabel stookseizoen toe!