Een recente studie van de Kyorin Universiteit in Tokio laat zien dat ijsconsumptie ons gelukkiger en intelligenter kan maken. De recente stijging van de behoefte aan ijs kan te maken hebben met het aangename lente klimaat dat we ervaren hebben.
In deze studie aten de deelnemers ijs bij het ontbijt, en voerden daarna verscheidene computertaken uit. Er was een controlegroep die geen ijs kreeg (helaas!).
De opzet van het experiment was zorgvuldig ontworpen. De onderzoekers zorgden ervoor dat alle andere variabelen, buiten het eten van ijs, zo constant mogelijk waren om de resultaten zo betrouwbaar mogelijk te maken. De deelnemers werden bijvoorbeeld gevraagd om een normale nachtrust te hebben en het gebruikelijke ontbijt te nuttigen, met als enige toevoeging het ijs. Het was ook belangrijk dat de deelnemers niet op de hoogte waren van het specifieke doel van de studie om te voorkomen dat dit hun prestaties zou beïnvloeden.
Tijdens de studie werd bijzondere aandacht besteed aan de stemming van de deelnemers. Onderzoekers wilden zien of het eten van ijs bij het ontbijt invloed had op hun humeur gedurende de dag. Daarnaast werden de deelnemers ook gevraagd naar hun persoonlijke perceptie van alertheid en concentratie na het eten van ijs. Dit zou ons meer inzicht kunnen geven in de mogelijke psychologische effecten van het consumeren van ijs in de ochtend.
Zie op de volgende pagina de boeiende resultaten van deze studie…