Boodschappen duur? Met deze handige lijst doe jij efficiënt boodschappen!

Elke keer opnieuw een boodschappenlijstje maken en er na thuiskomst achter komen dat je tóch weer wat bent vergeten: het weet velen te frustreren. Met een standaard boodschappenlijst maak je het boodschappen doen eenvoudiger, efficiënter en zelfs voordeliger.

Een standaard boodschappenlijst: wat is het en hoe gebruik je het?
Er zijn van die artikelen die je altijd in huis wilt hebben. Dat zijn de producten die je op je standaard boodschappenlijst zet. Dat kunnen dagelijkse levensmiddelen als melk, brood en eieren zijn, maar ook schoonmaak- en verzorgingsproducten. Omdat je ze altijd nodig hebt, hoef je niet elke week na te gaan wat je moet halen: in plaats daarvan ga je je checklist af. Wat je nodig hebt, schrijf je op je boodschappenlijstje.

Wat zijn de voordelen van een standaard boodschappenlijst?

• Een standaard boodschappenlijst scheelt veel tijd: je boodschappenlijstje maak je met behulp hiervan namelijk een stuk sneller.
• Je vergeet belangrijke artikelen niet meer (en bespaart jezelf zo extra bezoeken aan de supermarkt).
• Het boodschappenlijstje helpt je om efficiënter boodschappen te doen en zo ook om geld op je boodschappen te besparen.
• Je komt minder in de verleiding om aanbiedingen te kopen die je eigenlijk niet nodig hebt: aan de hand van je standaard boodschappenlijst heb je immers precies gecheckt wat je in huis hebt.

Hoe maak je de standaard boodschappenlijst?
Voor het maken van jouw standaard boodschappenlijst heb je even de tijd nodig. Ga er dus mee aan de slag wanneer je dat ook daadwerkelijk hebt. Het handigst is het om je vaste producten in verschillende categorieën op te delen bijvoorbeeld:

• Ontbijt- en lunchproducten: brood, crackers, ontbijtgranen, yoghurt etc. Voeg aan deze categorie ook het hartige en zoete beleg toe.
• Dranken: melk, koffie, thee, frisdrank, sappen etc.
• Snacks en tussendoortjes: energyrepen en andere tussendoortjes zoals Sultana, nootjes, fruit, maar ook de ongezondere snacks als chips en andere hapjes.
• Verzorgingsproducten: shampoo, douchegel, tandpasta, deodorant en meer.
• Schoonmaakartikelen: toiletpapier, keukenpapier, chloor, allesreiniger, afwasmiddel, vuilniszakken en andere dingen die je nodig hebt voor de schoonmaak.
• Voorraadproducten: artikelen die je altijd in huis wilt hebben: (olijf)olie, boter, suiker, koffie etc.
• Huisdieren: brokjes, blikvoer, kattenbakkorrels en alle andere benodigdheden voor je huisdieren.

Hoe gebruik je de standaard boodschappenlijst?
Of je nu dagelijks of wekelijks je boodschappen doet, doorgaans zul je even gaan zitten om op te schrijven wat je wilt eten en wat je nog meer nodig hebt. Schijf dat alles eerst op. Vervolgens raadpleeg je je standaard boodschappenlijst en ga je in je kastjes na wat je daarvan nog nodig hebt. Daarmee vul je je boodschappenlijstje voor die dag of week aan.

Maak je standaard boodschappenlijst zo persoonlijk mogelijk
Denk bij het maken van je standaard boodschappenlijst goed na over wat jij gebruikt en in huis wilt hebben. Eet je elke dag twee boterhammen met pindakaas en komkommer? Zet die producten dan alle drie op je lijst. En wil je de cafeïnevrije koffie niet vergeten omdat je buurvrouw die wekelijks langskomt alleen dat drinkt? Schrijf ook die dan op je standaard boodschappenlijst. Maak ook eerst een kladversie, zodat je dingen die je te binnen schieten er nog bij kunt noteren en daarna pas de definitieve versie maakt.