Waarom je moet oppassen voor kalme plekken zonder golven op het strand

Als je een dagje naar de kust gaat, moet je goed opletten. Zie je een stuk zee zonder golven? Blijf daar dan vooral vandaan. Dat klinkt misschien ongevaarlijk, maar het is best riskant.

Je herkent zulke plekken omdat het water er vaak dieper is en donkerder lijkt dan op andere plekken. De oppervlakte lijkt kalm, maar dat is misleidend. Het kan namelijk een zogeheten mui of stroming zijn die snel en krachtig richting de zee trekt.

Muiën kom je vaak tegen langs de kustlijn. Ze creëren een rustige maar verraderlijke zone. De stilte kan je doen denken dat het veilig is om te zwemmen, terwijl je juist alert moet blijven.

Het gevaar van een mui zit in de snelheid waarmee je plots wordt meegetrokken, verder dan je zou verwachten. Zelfs uitstekende zwemmers kunnen moeite hebben met ontsnappen aan de sterke zuigkracht van het water op deze plekken.

Wat te doen als je in een mui zit?

Als je per ongeluk in zo’n stroom belandt, is het vooral belangrijk dat je kalm blijft. Je natuurlijke neiging om direct naar de kust te zwemmen, moet je proberen te negeren. Hierdoor raak je snel uitgeput zonder vooruitgang te boeken, want de stroom is krachtiger dan jij.

Een slimme tip is om zijwaarts te zwemmen, parallel aan het strand. Op die manier zwem je uit de stroom naar rustiger water, waarna je makkelijker terug naar het strand kunt gaan. Het kan soms wel even duren voordat je uit de mui bent, dus geduld en kalmte zijn onmisbaar.

Muiën zijn verantwoordelijk voor een groot aantal verdrinkingen in de zee, ongeveer 80% van de ongelukken heeft te maken met deze verraderlijke stromingen. Dit benadrukt nogmaals hoe belangrijk het is om op te letten en de zee geen seconde te onderschatten.

Daarom is het belangrijk om deze kennis te verspreiden onder vrienden en familie. Dit kan levens redden. Als je samen een dagje naar het strand gaat, zorg ervoor dat iedereen weet wat te doen als ze in een mui terechtkomen.

Veilig zwemmen aan de kust

Tot slot is het belangrijk om je bewust te zijn van de zee en haar risico’s. Neem altijd voorzorgsmaatregelen als je gaat zwemmen. Let op vlaggen en waarschuwingssignalen op het strand, en volg de aanwijzingen van strandwachten. Bewust omgaan met natuurlijk water begint bij een goed begrip van de gevaren en goede voorbereiding.

Dus, de volgende keer dat je geniet van de zon en zee en een plek zonder golven ziet, wees dan verstandig en blijf uit die gebieden voor je eigen veiligheid.

“`