Iedereen streeft wel naar geluk, of dat nu gaat om je droompartner vinden, een huis kopen of de wereld rondreizen. Maar af en toe zijn er ook minder prettige momenten. Wetenschappers hebben nu zelfs ontdekt bij welke leeftijd mensen gemiddeld het laagst in hun humeur zitten.
De U-curve van geluk
Je hebt vast wel eens gehoord van de gelukscurve. Deze theorie, die in de jaren ’70 werd bedacht door economen, psychologen en sociologen, laat zien hoe tevredenheid en welzijn van mensen schommelt door hun leven heen. Zie de gelukscurve als een soort U-vormige lijn. Aan de hoogtes van de U ben je blijer. De linkerkant van de U staat voor onze jeugdjaren, en naarmate de tijd verstrijkt, neemt ons geluk af. We bereiken dan de onderste rand van de U, waar we het minst gelukkig zijn. Gelukkig stijgen we daarna weer.
De periode van het meeste ongeluk
Niemand wil natuurlijk op het diepste punt van de U zitten. Onderzoekers David Blanchflower en Andrew Oswald wilden weten wanneer dat dieptepunt plaatsvindt. Ze bestudeerden gegevens van wel twee miljoen mensen uit meer dan 70 landen en ontdekten dat mensen tussen de 40 en 50 jaar het vaakst tekenen van depressie, angst en stress rapporteren. Dit was het geval voor iedereen: zowel mannen als vrouwen, rijk en arm, ouders en kinderloze mensen.