De drie gevaren van een ongebruikte oplader in het stopcontact

Haal je oplader uit het stopcontact als je je telefoon niet laadt

Iedereen kent het wel: een telefoonlader die gewoon in het stopcontact blijft zitten terwijl er niks wordt opgeladen. Hoewel het misschien onschuldig lijkt, zijn er wat redenen waarom je dit beter niet kunt doen.

Opladers gebruiken stroom, zelfs zonder een apparaat. Uit een test met een originele Apple-oplader kwam naar voren dat deze ongeveer 130W per maand gebruikt, wat neerkomt op 1,5 kWh per jaar. Dat lijkt niet veel, maar met meerdere opladers kan dit behoorlijk oplopen. Dit laat zien hoe belangrijk het is om bewust om te gaan met het stroomverbruik van je opladers.

Bovendien is het slecht voor het milieu als je je oplader steeds aangesloten laat. Miljoenen laders die voortdurend energie verbruiken zorgen voor een stevige toename van de hoeveelheid verbruikte kilowatturen en dat draagt bij aan CO2-uitstoot.

Opladers en veiligheidsgevaren

Een oplader die altijd in het stopcontact zit, kan onvoorspelbare veiligheidsrisico’s opleveren. Vooral niet-originele of merkloze laders kunnen na verloop van tijd oververhit raken en brandgevaarlijk worden. Dit is vooral het geval als ze bedekt worden of in kleine ruimtes, zoals tussen kleding of boeken, worden gebruikt. Het is goed om regelmatig te controleren of laders nog aan de veiligheidsnormen voldoen.

Wat het kost en energie besparen

Daarnaast leidt het constant aangesloten laten van laders tot hogere energiekosten. Zelfs zonder aangesloten telefoon tapt de lader nog steeds stroom uit het stopcontact. Op de lange termijn kan dit flink aantikken; vooral als je meerdere laders altijd ingeplugd laat kan dat verschil maken in je energierekening.

Onnodig energieverbruik en de impact op het milieu

Naast de kosten is er nog de zaak van verspilling van energie. Ook al merk je het niet direct, dragen deze laders bij aan onnodig stroomverbruik. In deze tijd, waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, kan elk beetje besparing helpen om milieuschade te verminderen.

Hoewel moderne smartphone- en tablet-opladers nauwelijks sluipverbruik hebben, zijn oudere opladers voor elektrisch gereedschap vaak wel grote stroomverslinders. Door deze inefficiënte opladers op te sporen en uit te schakelen, kun je helpen om energie te besparen.

Daarom is het echt belangrijk om je oplader uit het stopcontact te halen wanneer je hem niet gebruikt. Of nog beter, schaf slimme stopcontacten aan waarmee je de stroomopname op afstand kunt regelen. Kies daarnaast voor kwalitatief goede laders die voldoen aan de veiligheidsstandaarden om onnodige energieverspilling tegen te gaan. Zo draag je bij aan een veiligere en duurzamere omgeving.