Zo blijft honing altijd smeerbaar!

Honing staat erom bekend dat het lang meegaat, maar soms wordt het zo hard dat je er bijna niets mee kunt doen. Wat betekent dit voor de kwaliteit van de honing, en hoe krijg je het weer vloeibaar? Radar stelde deze vragen aan imker Ruud Korteling van Imkerij de Walhut in Eindhoven.

Waarom honing soms verhardt
Honing kan lange tijd goed blijven, maar het wordt soms na verloop van tijd hard. Dit proces, kristallisatie genoemd, heeft geen invloed op de versheid of kwaliteit van de honing.

Korteling legt uit: “Dit is afhankelijk van het gehalte aan fructose en glucose in honing, wat kan variëren per type en seizoen, en hangt af van de bloemen.”

De honing van dit jaar is anders dan die van vorig jaar door de weersomstandigheden. “Een kouder voorjaar beïnvloedt de bloei van planten. Hard worden is een natuurlijk proces.”

De rol van de herkomst van honing
De snelheid waarmee honing hard wordt, hangt ook af van waar het vandaan komt. “Honing uit landen buiten Europa, zoals Mexico, Argentinië, India en China, wordt vaak op hogere temperaturen verwerkt en is vaak een mix van verschillende soorten,” zegt Korteling.

Dit zorgt ervoor dat de kleur en smaak van de honing consistent blijven.

Heeft het hard worden te maken met de kwaliteit?
Of honing nu hard wordt of niet, zegt niets over de kwaliteit. Het hangt af van het soort honing:

  • Balsemien- en acaciahoning: Deze kristalliseren langzamer.
  • Koolzaadhoning: Bekend om zijn snelle kristallisatie, soms al binnen twee weken.
  • Crèmehoning: Dit krijg je door koolzaadhoning te roeren totdat het een fijne textuur heeft.

Hoe maak je harde honing weer vloeibaar?
Om harde honing weer vloeibaar te maken, kun je deze langzaam opwarmen tot maximaal 40 graden. Korteling adviseert: “Ik zet het in de oven op de laagste stand of gebruik een warmhoudkast.

Een andere methode is om de pot in een pan met warm water te zetten, maar zorg ervoor dat het water niet kookt.” Of zet de pot op de verwarming of in de zon.

Gebruik geen magnetron
Een belangrijke tip van Korteling is om nooit een magnetron te gebruiken om honing op te warmen. “In de magnetron wordt honing van binnenuit verwarmd, wat de structuur kan beschadigen en veel vitamines, mineralen en enzymen doet verliezen.”

De beste bewaartips voor honing
Bewaar honing op kamertemperatuur, in een goed afgesloten pot en op een donkere plek, zoals een keukenkastje of voorraadkast. “Honing zeker niet in de koelkast bewaren,” benadrukt Korteling. Tot slot raadt de imker aan om honing bij lokale imkers te kopen.

“Op deze manier steun je lokale bijenkwekers, wat cruciaal is voor de bestuiving van veel planten en daarmee voor onze voedselvoorziening.”

Bron: Radar