Zelf bramen plukken? Dit is waarom dat lekkere bakje meer risico’s heeft dan je denkt

Bramen plukken en ze meteen opeten lijkt zo onschuldig, maar er zit een risico aan dat je makkelijk mist. Het Voedingscentrum waarschuwt daar nu nadrukkelijk voor: op deze populaire bosvruchten kan een parasiet meeliften, de vossenlintworm, ook wel Echinococcus multilocularis genoemd.

Die lintworm zit vooral in vossen en ook in enkele andere roofdieren in het wild. Ondanks z’n mini-formaat kan hij flink wat schade aanrichten. Niet alleen mensen kunnen besmet raken, ook huisdieren zoals honden en katten lopen gevaar. De ziekte die daardoor kan ontstaan, heet alveolaire echinococcosis.

Vooral in Oost-Groningen stijgt het aantal meldingen van deze lintworminfectie. Wie bosvruchten eet waarop larven zitten, vergroot daarmee de kans op een infectie die zelfs dodelijk kan zijn.

Gebruik je zelfgeplukte bramen voor bijvoorbeeld jam? Wees dan extra alert. Het meest veilige advies: eerst goed koken en pas daarna eten.

Het ziet er niet naar uit dat dit risico snel verdwijnt. Blijf dus opletten, zeker als je wilde, ongewassen vruchten eet en zeker in gebieden waar de besmettingskans hoger is.

Deel deze info gerust via social media zoals Facebook, zodat meer mensen weten wat de risico’s zijn. Door het breed te verspreiden, helpen we mee om problemen door het eten van wilde bramen te voorkomen.