Yvette: Ik word gek van de goedkope wijnen die mijn zuster altijd in huis heeft

Als kind was Yvette al dol op goed eten en drinken. “Terwijl mijn vriendinnen op hun verjaardag pannenkoeken wilden, koos ik voor oesters, kaviaar en kreeft. Ik vond dat altijd al heerlijk en toen ik vijftien werd, stond ik elke avond in de keuken voor ons gezin. Voor mij hoort eten bij gezelligheid en bijpassende wijnen. Misschien klinkt het raar, maar zonder lekker eten voelt mijn dag niet compleet,” zegt Yvette. “Mijn zus ziet dat heel anders. Ze is nooit echt van het eten geweest. Als we bij haar eten, verwachten we niks speciaals. En de wijn? Die is echt niet te drinken. Ze kiest altijd voor de goedkoopste pakken wijn uit de supermarkt. Eigenlijk wil ik er niet meer heen, maar ik durf het bijna niet te zeggen.”

Passie voor gastronomie

Samen met haar man heeft Yvette een restaurant. “Hans is net als ik een echte fijnproever. Hij is een fantastische kok en ik regel de wijnen en de gasten. Ons restaurant heeft zelfs een Michelin-ster en we hebben bezoekers van heinde en ver die bij ons willen genieten. Elk seizoen stellen we een nieuw menu samen, kiezen en importeren we zelf de wijnen, en veel van onze gasten komen minstens één keer per jaar terug. We zijn helemaal toegewijd aan de gastronomie, ons restaurant en onze gasten. We maken vaak dagen van 15 uur en zijn maar één dag per week vrij.”

De zus van Yvette heeft echter een heel andere carrière gekozen. “Ze is filiaalmanager bij een bank. In alle opzichten zijn we tegenpolen, maar we kunnen goed met elkaar opschieten. Voor haar is eten en drinken gewoon iets wat moet om te overleven. Als zij op vakantie zijn, eten ze gewoon een broodje onderweg. Hans en ik daarentegen, reserveren maanden van tevoren bij de beste lokale restaurants. Ik zou het vreselijk vinden om op vakantie de lokale specialiteiten en wijnen te missen. Dat is juist de kern van onze reis.”

In de praktijk verschillen hun eetgewoontes drastisch. “Mijn zus houdt van snel, praktisch en goedkoop eten. Ze neemt wat in de aanbieding is in de supermarkt en maakt daar een simpele maaltijd van. Ook als ze vrienden over de vloer heeft, serveert ze makkelijke gerechten zoals pasta met kant-en-klare saus, hutspot of aardappelen met doorgekookte groenten en taai vlees. En daarnaast? De goedkoopste wijn die ze kan vinden. Hoewel ik weet dat ze het niet slecht bedoelt, zie ik altijd op tegen die etentjes.”

Lees verder op de volgende pagina