Witte of bruine eieren: Wat zijn de verschillen?

Het traditionele eitje op een neerwaartse spiraal

Bij het ontbijt zijn we vaak gewend aan een bruin eitje op ons bord. Maar dit staat nu op het punt te veranderen, want supermarkten verruilen hun bruine eieren van hun huismerken voor witte exemplaren. Het zou zomaar kunnen dat het tijdperk van het bruine ei langzaam ten einde komt. Binnenkort verdwijnen bruine eieren helemaal uit de schappen. Maar waarom gebeurt dit? En hoe groot is eigenlijk het verschil tussen bruine en witte eieren?

Witte eieren: goedkoper en milieuvriendelijker

Lidl was de eerste supermarkt die bruine eieren uit de schappen haalde, en nu volgt waarschijnlijk ook Albert Heijn door enkel nog witte eieren aan te bieden. De drijfveer voor supermarkten om over te stappen naar witte eieren is kostenbesparing: witte eieren zijn namelijk 9% goedkoper om te produceren. Kippen die witte eieren leggen, hebben minder voer nodig, wat de kosten voor boeren verlaagt.

Daarnaast hebben witte eieren een milieutechnisch voordeel. De kippen die witte eieren leggen zijn efficiƫnter: ze leggen meer eieren en doen dit ook nog eens tien weken langer. Dit betekent dat boeren minder vaak hun kippen hoeven te vervangen, wat bijdraagt aan een duurzamere productie.

Witte en bruine eieren komen van verschillende kiprassen. Albert Heijn heeft al 80% witte eieren in hun huismerkassortiment. Maar waarom zou je nu voor een wit ei kiezen in plaats van een bruin ei? In Nederland zijn veel mensen gewend aan bruine eieren omdat ze denken dat deze gezonder, diervriendelijker of lekkerder zijn.

Klik op volgende om verder te lezen