Wat zit er eigenlijk in een rijstwafel?
Rijst en rijstproducten bevatten van nature arseen, ook wel arsenicum genoemd. Dit zware metaal zit van nature in de bodem. Tijdens het water opnemen, neemt de rijstplant ook een deel van deze stof op. Zo komt het ongemerkt op ons bord terecht. In hoge hoeveelheden kan arseen giftig zijn en zelfs gevaarlijk voor de gezondheid. Blootstelling aan kleinere hoeveelheden over langere tijd kan ook kankerverwekkend zijn.
Betekent dit dat je rijst helemaal links moet laten liggen? Niet noodzakelijk. De hoeveelheid arseen in voedsel is goed gereguleerd. Wel adviseert het Voedingscentrum om, met name bij kinderen, de dagelijkse consumptie te beperken. Bij gewone rijst kun je ervoor kiezen om het goed te wassen en in veel water te koken om een deel van het arseen te verminderen. Voor rijstwafels als dagelijkse snack is het dus een goed idee om meer te variƫren. Dat is overigens ook om andere redenen beter voor je gezondheid.
Denk eraan om altijd te variƫren in je eetpatroon voor een gezondere levensstijl. Probeer nieuwe smaken en wissel af met andere producten. Een vleugje creativiteit kan een groot verschil maken!