Albert Heijn vraagt je met klem een bepaalde haringfilet niet meer te eten. In dit product kan de bacterie Listeria monocytogenes zitten, een ziekteverwekker die in ernstige gevallen levensbedreigend is. Zowel de supermarktketen als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) benadrukken: niet consumeren.
Het betreft gerookte haringfilet van het AH-huismerk met een houdbaarheidsdatum van 20 december 2025, meldt Hart van Nederland. De mogelijk besmette verpakkingen zijn vermoedelijk verkocht tussen 3 en 8 december. Heb je het product in huis, breng het dan terug naar de winkel. Je krijgt het volledige aankoopbedrag vergoed; dat kan ook via de online klantenservice.

De NVWA heeft de waarschuwing via de eigen kanalen gedeeld en steunt de oproep van Albert Heijn om het product absoluut niet te eten.
Het is niet de eerste keer dat de keten met een mogelijke listeriabesmetting te maken heeft. Eerder dit jaar verdween al een ander haringproduct uit de schappen, omdat ook daar besmetting niet viel uit te sluiten. Dat artikel lag bovendien bij meerdere supermarkten.
De bacterie Listeria monocytogenes komt veel in de natuur voor, maar vormt vooral risico’s voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Volgens het Voedingscentrum overlijden er jaarlijks enkele Nederlanders aan een besmetting. Voor zwangere vrouwen zijn de gevolgen nog ernstiger: een infectie kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.
Het probleem speelt ook bij andere supermarkten. Zo riep ALDI eind november nog gerookte forelfilet terug vanwege hetzelfde besmettingsrisico.



