De juiste manier is als volgt: Was je rijst, maar niet overdreven. Het is niet nodig om de rijst onder een stromende kraan te houden. Roer de rijst met je handen in een kom om de zichtbare onzuiverheden weg te halen. Was het één of twee keer voorzichtig en het blijft goed, zelfs als je het langer bewaart. Oude rijst mag niet meer dan drie keer gewassen worden.
Dan kunnen we het rijstwater gebruiken: Rijstwater is het water dat overblijft na het wassen van rijst. Dit water bevat enkele sporenelementen zoals calcium en fosfor. Gebruik het om je bloemen water te geven; het kan een geweldig effect hebben. Gebruik het ook om groenten en fruit schoon te maken. Omdat rijstwater licht zuur is, helpt het pesticiden te verwijderen, waarna je de groenten met schoon water kunt afspoelen. Dit maakt ze veiliger om te eten.
Bovendien kan rijstwater ook bij de afwas worden gebruikt. Het reinigt effectief vet van oppervlakken. Het werkt ook goed voor het schoonmaken van sterk ruikende vis of zeevruchten. Voeg een beetje zout toe aan het rijstwater om de geur te verminderen en het eten smakelijker te maken. Het kan zelfs helpen roest te verwijderen, kleding witter te maken en heeft nog veel meer toepassingen.
Het toevoegen van zout is belangrijk: Voeg een snufje zout toe om de binding van gluten in de rijst te verbeteren en de smaak te versterken. Rijst bereid op deze manier is zacht, niet plakkerig en ruikt heerlijk. Het hoofdbestanddeel van witte rijst is zetmeel. Wanneer zure stoffen reageren met zetmeel, maken ze de rijst luchtiger en zachter. Een ander voordeel is dat azijn bij hoge temperaturen bederf van rijst kan voorkomen. Voeg echter maar een paar druppels witte azijn per kilo rijst toe, doe er niet te veel in.
Door deze tips te volgen, haal je het beste uit je zelfgemaakte rijstgerechten!