Hoe je verslikking bij kinderen kunt voorkomen: De belangrijkste tips

vooral druiven, knakworsten en snoeptomaatjes zijn gevaarlijk

Afgelopen weekend kwam een tragisch voorval in het nieuws waarin een peuter overleed door te stikken in een pannenkoek. Hoewel zulke ernstige situaties zeldzaam zijn, lopen kinderen jonger dan 5 jaar wel degelijk risico op verstikking, vooral tijdens het eten van bepaalde soorten voedsel.

Risicovol Voedsel

Deskundigen en artsen wijzen regelmatig op de gevaren van bepaalde voedingsmiddelen zoals druiven, cherrytomaten en knakworsten voor jonge kinderen. Deze etenswaren hebben een vorm, grootte en textuur die het gevaar op verstikking vergroten. Kinderarts Fieke Slee en chirurg Mariëlle Vehmeijer, auteurs van het boek ‘Pas op, kijk uit‘, benadrukken dat het gaat om “ronde, gladde etenswaren die precies de grootte van de luchtpijp van een kind hebben.” Hoe je dit kunt voorkomen, lees je op de volgende pagina!