Dit kleine boekje dat schoolgaande jeugd de rillingen gaf: herken jij het nog?

Raad het plaatje: Welk ouderwets boekje staat er op de foto?

Je ziet een vergeeld en versleten boekje met soms wat kinderlijke tekeningen op de voorkant. Binnenin alleen maar rijtjes cijfers, sommetjes, breuken en misschien een paar ouderwetse rekenhulpen. Geen afbeeldingen of kleuren, alleen functionaliteit. Waarvoor werd dit boekje eigenlijk gebruikt?

Is het een dagboekje? Een huishoudboekje? Of misschien iets dat je in de kerk gebruikte? Nee, dit was een onmisbaar hulpmiddel voor iedere basisscholier in de tijd voordat we tablets en digitale leerplatforms hadden. Weet je nog hoe het heet?

Het antwoord: Rekenboekje!

Het boekje op de foto is een rekenboekje, een ouderwets schoolboek dat generaties leerlingen gebruikten om de basis van de rekenkunde te leren.

In dit rekenboekje stonden rekensommen die je moest oplossen: optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Later kwamen er breuken, percentages en verhaalsommen bij. Met elk hoofdstuk werd het moeilijker en het boekje stond vol met oefeningen die je met de hand moest maken en laten nakijken.

Voor veel kinderen was het rekenboekje soms een bron van frustratie (“Hoeveel is 37 x 8 ook alweer?”), maar ook een vertrouwd onderdeel van hun schooltijd. Sommige boekjes kregen zelfs een stempel of sticker van de juf of meester als je een bladzijde foutloos wist te maken—dé beloning voor goed werk.

Tegenwoordig brengen deze boekjes nostalgische herinneringen naar voren voor degenen die zijn opgegroeid in de tijd van schoolborden, krijtjes en schriften. Herkende jij dit kleine boekje vol grote opgaven nog?