Ruzie met (schoon)ouders
Gekeken werd welke ouderparen het vaakst te maken hadden met conflicten: de ouders van de respondent zelf of diens schoonouders. Het resultaat kon verrassend zijn – mensen hadden namelijk het vaakst ruzie met hun eigen ouders. Maar bij nader inzien is dit wel logisch. Je bent immers meer geneigd om je zorgen en standpunten te delen met mensen die je belangrijk vindt, ook al kan dat de oorzaak van conflicten zijn. Maar vaak kom je dan ook tot de conclusie: “Het komt wel goed”.
Volgens de onderzoekers ontstaan de echte problemen met de schoonouders pas na de geboorte van een kind. Deze issues worden versterkt wanneer de schoonouders nauw betrokken zijn bij de verzorging van de baby, bijvoorbeeld wanneer ze oppassen. Wanneer er dan onenigheid ontstaat, is de kans dat de situatie zichzelf oplost veel kleiner. Vooral tussen moeders en hun schoonmoeders speelt dit. Met andere woorden: na de geboorte van een baby gaat de relatie tussen de nieuwe moeder en haar schoonmoeder snel achteruit.
Bemoeizucht
Waarschijnlijk herken je de volgende situatie wel. Voordat je moeder werd, had je niet heel vaak contact met je schoonmoeder. Je zag elkaar misschien tijdens verjaardagen en feestdagen zoals Kerst, en heel af en toe kwam ze langs. Het contact verliep niet altijd soepel, maar het was ook niet verschrikkelijk. Maar nu is ze plotseling de grootmoeder van jouw kind.
Natuurlijk wil ze daar graag meer bij betrokken zijn, helemaal begrijpelijk. Ze biedt aan om op te passen, niets mis mee. Maar dan staat ze vaak en onaangekondigd voor je deur, wat al minder prettig is. En als je haar dan ziet, deelt ze allerlei adviezen uit haar tijd als moeder waar je niet op zit te wachten. Dit leidt tot oplopende spanningen en de relatie verslechtert steeds meer.
Partnerproblemen
Als je normaal met iemand overhoop ligt, kun je deze persoon proberen te negeren of zelfs het contact volledig verbreken. Het ligt echter wat complexer met je schoonmoeder. Ze is immers niet alleen de oma van je kindje, maar ook de moeder van je partner.
Dit kan soms tot spanningen tussen jou en je partner leiden. In sommige gevallen kan dit zelfs tot een scheiding leiden, dus probeer altijd open communicatie met je partner te onderhouden over dit onderwerp.
Adviezen voor omgang met je schoonmoeder
Het kan veel problemen vermijden als je probeert op positieve wijze om te gaan met je schoonmoeder. We snappen dat je haar misschien het liefst zo min mogelijk ziet, maar is dat echt de beste oplossing? Waarschijnlijk niet voor je partner, je kind(eren) en ook niet voor je schoonmoeder die je waarschijnlijk niet wilt kwetsen. Bedenk ook dat je op een dag misschien zelf schoonmoeder wordt.. Daarom hier enkele praktische tips om toch een betere band met haar op te bouwen.
- Probeer niet al te gestresst te raken. Beter gezegd dan gedaan, maar je kan je al snel druk maken om de kleinste dingen. Probeer in het moment te relativeren en daarmee je bloeddruk normaal te houden.
- Beter nog dan kalm blijven, is om de humor in te zien. Lach het gewoon weg (maar niet in haar gezicht) en ga er later in je eentje (of in je hoofd) om lachen. Als ze zelf niet beter weet, laat jij je toch niet uit het veld slaan?
- Nodig haar rustig uit voor een kop koffie en een praatje. Dit is het perfecte moment om op een rustige manier te vertellen wat je dwarszit. En dan wel zonder beschuldigingen. Bekijk of jullie er samen uit kunnen komen.
- Verwacht je dat dit gesprek snel emotioneel kan worden? Nodig je partner dan uit om aanwezig te zijn en stuur je bij waar nodig.
- Maak duidelijke afspraken met je partner. Willen bijvoorbeeld je kinderen hun oma bezoeken? Zorg dan dat je partner daar met de kinderen heen gaat, zodat jij rustig thuis kunt blijven. Probeer ook afspraken te maken over feestjes en verjaardagen zodat je de schoonmoeder-druk een beetje kan verminderen.