Verken de echte reden achter de rode en bruine vlekken in eieren.

Vlekjes op eieren

Met al deze informatie ervaar je misschien een zekere mate van wantrouwen, en kun je te nauwgezet zijn bij het evalueren van elk klein detail van de kwaliteit van het ei dat je wilt consumeren. Je kunt zelfs een schrikreactie krijgen van een klein rood puntje in de dooier of het eiwit, ook al is het volledig onschadelijk. Blijf lezen om erachter te komen wat we precies bedoelen.

Het kan voorkomen dat je bij het kraken van het ei om het klaar te maken, stipjes of kleine rode of bruine vlekken ontdekt die meestal op de dooier en soms op het eiwit liggen. Hoe onschuldig ze ook zijn, ze kunnen je afschrikken en je vragen laten stellen over de eetbaarheid van het ei of over de mogelijkheid dat het ei bevrucht zou kunnen zijn.

Er is een wijdverspreide verkeerde gedachte dat deze stippen aangeven dat het ei bevrucht is. En het is begrijpelijk dat sommige mensen zich ongemakkelijk of zelfs schuldig kunnen voelen bij de gedachte dat ze iets eten dat mogelijk een kuikentje had kunnen worden. Dit hangt af van de gevoeligheid van de persoon. Maar mensen die gevoeliger zijn, worden gerustgesteld met de informatie dat deze vlekken geen indicatie zijn van bevruchting.

De rode of bruine vlekken zijn eigenlijk niets meer dan kleine bloedvlekjes, die gedeeltelijk gestold kunnen zijn, ontstaan door het scheuren van bepaalde bloedvaten tijdens het proces van eivorming. Dit is een natuurlijk fenomeen dat ook bij mensen voorkomt. Het heeft dus niets te maken met de bevruchting van het ei of met de vraag of het ei nog wel eetbaar is. Als je dit soort vlekken in je ei aantreft, kun je het ei nog steeds veilig consumeren.