De keerzijde van bamboe textiel
Op de etiketten van veel bamboe kledingstukken staat dat ze ecologisch verantwoord, duurzaam en gecertificeerd zijn. Toch kwam het programma Keuringsdienst van Waarde met een ander verhaal. Het blijkt namelijk niet zo eenvoudig om van die harde bamboestokken zachte draden te maken zonder chemische middelen.
Om van bamboe textiel te maken, is een intensief chemisch proces nodig. Dit gebeurt via een chemisch viscose-proces waarbij de harde stelen worden omgezet in een zachte pulp. Van deze pulp worden draden gesponnen, die daarna tot kleding worden verwerkt. Een van de essentiële chemicaliën in dit proces is koolstofdisulfide.
Deze chemische stof is vrij giftig. Bij contact kun je geheugenverlies en verlammingen oplopen. Het is bovendien schadelijk voor dieren en het milieu. Dat bamboe kleding zo veel chemische hulp nodig heeft, werpt een ander licht op de zogenaamd milieuvriendelijke claims.
Veel fabrieken in China houden zich bovendien niet aan strenge milieu- en veiligheidsvoorschriften tijdens en na de productie van bamboe kleding. Het chemische afval wordt vaak zomaar gedumpt, met vervuilende gevolgen van dien. Dit is iets wat de consument zelden te horen krijgt.
De antibacteriële, hypoallergene en duurzame claims van bamboe kleding zijn dus vaak misleidend. In de praktijk is die zachte bamboestof helemaal niet zo groen als wordt beweerd. Het is dus verstandig even goed na te denken voordat je een bamboe kledingstuk koopt.
(Bron artikel: Womanly)