Japanse wijze om was op te hangen voor snellere droging
Het ideaal is natuurlijk je was buiten aan een lijn te laten drogen. Hierdoor kan je was profiteren van veel ruimte en de zonnekracht, waardoor het niet alleen rap droogt maar ook de groei van bacteriën of schimmels wordt tegengegaan.
Maar wat als het slecht weer is of je simpelweg niet veel ruimte hebt? Dan is het droogrek een oplossing! Het nadeel is alleen dat het op deze manier langer duurt voordat alles droog is.
Volgens een artikel in het Japanse magazine Oggi is er toch een manier om tijd te besparen. Het komt namelijk aan op de wijze waarop je de was op het rek plaatst.
Als kleding van verschillende lengtes te dicht op elkaar hangt, duurt het drogen langer. Normaal gesproken kost het ongeveer 4 uur en 30 minuten voordat de was compleet droog is bij deze methode.
Hoe je je was sneller droogt:
De slimme strategie uit Japan suggereert je was in een boogvorm te rangschikken. De langste kledingstukken hang je aan de buitenzijde en de kortere items in het midden van je rek. Hierdoor is alles al in 4 uur droog – een halfuur sneller dan wanneer je een andere indeling zou gebruiken.
Wanneer je kleding op een droogrek hangt, is het slim om de langere items aan de randen te hangen en de korte in het centrum. Zo creëer je een boog, wat de droogtijd vermindert. Volgens een schema dat getoond wordt, duurt het met deze boogvormige indeling slechts vier uur om je was te drogen, terwijl andere opstellingen, zoals een V-vorm of willekeurig, een halfuur langer nodig hebben.
Bij het ophangen van je was, vooral als je wasknijpers gebruikt, is het belangrijk om genoeg ruimte tussen de verschillende items te laten voor goede luchtcirculatie. Bij handdoeken en dergelijke is het een goed idee om aan een kant meer ruimte te laten, zodat lucht gemakkelijk door kan waaien.
Besides these strategies, you can try other tips to cut down drying time, like using a well-ventilated area, rolling wet clothes in a dry towel to absorb excess moisture before hanging them outside (especially with wool and heavy fabrics), and using a fan in the summer and a radiator in the winter. Combining these techniques can significantly shorten the time needed for this household task!