Onafhankelijk van of je tot de babyboomers, generatie X, millennials of een andere leeftijdsgroep behoort, heb je je wel eens afgevraagd welke stereotypen aan jouw generatie kleven. Het in hokjes plaatsen van personen op basis van geboorteperiode is gebruikelijk, maar heeft het ook werkelijke betekenis? Het is de moeite waard om stil te staan bij wat een generatie precies inhoudt en hoe dit idee zich door de tijd heeft ontwikkeld.
Het concept van het indelen in generaties is niet bepaald een modern fenomeen. Eeuwen geleden merkte Socrates, de beroemde mentor van Plato, al verschillen op tussen jongeren van zijn tijd en die van voorafgaande tijdperken. Zijn observaties over de jeugd van zijn tijd, waarbij hij luxe, een tekort aan manieren, een gebrek aan respect voor de gevestigde orde en een ongehoord publiek gedrag aankaartte, lijken na al die eeuwen nog steeds herkenbaar. Het is een trend dat oudere generaties de volgende generaties vaak bekritiseren en beweren dat hun tijd een betere was.
Concreet betekent de term ‘generatie’ een verzameling mensen die rond dezelfde tijd zijn geboren en hierdoor soortgelijke ervaringen en waarden delen, aldus het Van Dale woordenboek. Mensen die in dezelfde jaren worden geboren, zijn vaak beïnvloed door dezelfde economische, technologische en maatschappelijke veranderingen. Dit kan leiden tot gelijksoortige houdingen en verwachtingen binnen een generatie. Socioloog Henk Becker ging hier dieper op in met zijn boek “Generaties en hun kansen” uit 1992, waar hij een basis legde voor het begrip generaties in Nederland.
Becker’s initiële indeling van generaties is in de loop van de tijd uitgebreid met nieuwe inzichten. Gebaseerd op Becker’s studie verrijkt met recentere kennis, kunnen we de huidige generaties als volgt omschrijven:
Stille Generatie (1930-1940)
Diegenen die geboren zijn in de periode 1930 en 1940, beleefden de heropbouw na de oorlog en staan bekend om hun toewijding aan traditionele normen en waarden, werkethiek en soberheid. Ze speelden een sleutelrol in de schakel tussen oudere generaties en de na-oorlogse opbloei.
Blader verder naar de volgende pagina voor meer generatie-informatie…