Nicolien, een marketingmanager van 37 uit Den Bosch, had maanden uitgekeken naar haar aankomende vakantie. Ze had alles tot in de details gepland: een zonnig oord, haar taken netjes overgedragen en zelfs haar mailbox opgeruimd. Maar vlak voor vertrek kreeg ze een e-mail van haar baas die alles overhoop haalde. “Hij vroeg of ik tijdens mijn vakantie wilde inbellen voor een belangrijke vergadering,” vertelt Nicolien. “Ik was verbijsterd.”
Dit is echter niet de eerste keer dat Nicolien de indruk krijgt dat haar baas verwacht dat ze tijdens haar vakantie beschikbaar is. “Het voelt alsof hij niet begrijpt dat vakanties bedoeld zijn om echt afstand te nemen van werk,” zucht ze. Haar marketingfunctie is al behoorlijk stressvol. “Ik werk vaak lange dagen en ben bijna altijd bereikbaar. Voor mij is vakantie dé kans om op te laden. Maar als ik tijdens mijn vakantie moet werken, wat betekent vakantie dan nog werkelijk voor mij?”
Hoewel ze meteen ‘nee’ wilde zeggen, voelde Nicolien een enorme druk om ermee in te stemmen. “Je wilt niet de indruk wekken dat je je werk niet serieus neemt,” vertelt ze. “Het is alsof elke minuut vrije tijd moet worden verdedigd, terwijl iedereen recht heeft op ongestoord verlof.”
Voorzichtig en aarzelend probeerde ze te reageren. “Ik legde uit dat ik moeite had met werken tijdens mijn vakantie, maar zei dat ik het in overweging zou nemen als het echt niet anders kon.” Tot haar grote ergernis kreeg ze onmiddellijk een antwoord waarin stond dat haar aanwezigheid ‘essentieel’ was. “Het was geen verzoek meer, het werd een verplichting.”
De stress van deze situatie heeft al invloed op haar vakantie. “Het is haast onmogelijk om te ontspannen als ik weet dat er een werkvergadering in mijn vakantie is gepland,” zegt ze. Ze voelt zich ook schuldig tegenover haar familie. “Mijn partner was woedend. Hij zei dat ik grenzen moet stellen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.”
De Voortdurende Uitdaging: Grenzen Trekken
Nicolien vraagt zich af of haar baas in de toekomst altijd zal verwachten dat ze bereikbaar is tijdens vakanties. “Waar trek je de lijn als ik nu toegeef?”
Ze benadrukt dat vakanties geen luxe zijn, maar een noodzaak. “Ik merk dat als ik niet genoeg tijd neem om te rusten, ik sneller richting een burn-out ga,” legt ze uit. “Altijd maar ‘aan’ staan is ongezond. Maar dat beseft niet iedereen.”
De discussie over werkcultuur en burn-outs wordt steeds relevanter. “We zeggen vaak dat een goede werk-privébalans belangrijk is, maar zolang er van je verwacht wordt dat je zelfs op je vrije dagen klaarstaat, verandert er niets.”
Nicolien heeft in Nederland ontdekt dat ze wettelijk recht heeft op ongestoorde vakantie. “Werkgevers mogen je niet dwingen om te werken tijdens verlof, behalve in noodgevallen. Maar wat is echt dringend? Een vergadering voelt voor mij niet als dermate belangrijk.”
Ze overweegt om advies te vragen bij haar vakbond of HR, maar twijfelt nog. “Je wilt niet als ‘lastig’ worden gezien, vooral nu werkzekerheid niet meer vanzelfsprekend is.”
Nicolien denkt ook na over andere mogelijkheden. “Misschien had ik vanaf het begin moeten zeggen dat ik niet beschikbaar ben, punt uit,” bedenkt ze. “Maar de vrees voor gevolgen houdt me tegen. Mijn baan is belangrijk voor me.”
Ze overweegt een gesprek met haar baas aan te gaan om meer duidelijkheid te krijgen over vakanties. “Misschien weet hij gewoon niet beter en kent hij het verschil tussen werk en ontspanning niet. Als ik er niets van zeg, verandert er ook niets.”
Nicolien hoopt dat haar verhaal een grotere dialoog op gang brengt over werk en vakantie. “Ik weet dat ik niet de enige ben die hiermee worstelt. Werkgevers moeten begrijpen dat werknemers pas echt productief zijn met voldoende rust. Vakantie is daar een cruciaal onderdeel van.”
Ze wil anderen aanmoedigen om voor hun eigen rechten op te komen. “Ik begrijp dat nee zeggen lastig kan zijn, maar soms moet je jezelf op de eerste plaats zetten. Uiteindelijk zijn wij degenen die lijden onder de gevolgen van overwerken.”
Wat denk jij? Moet Nicolien haar baas tevreden stellen en de vergadering bijwonen, of juist haar grens trekken en nee zeggen? Deel je mening op onze Facebook-pagina en neem deel aan de discussie!