In de huidige wereld wordt er veel over make-up gesproken. Het roept zowel lof als kritiek op. Miranda, een 32-jarige vrouw, is er zeker van dat mensen die make-up gebruiken, eigenlijk onzeker zijn van binnen. “Mensen die make-up dragen, zijn gewoon onzeker,” zegt ze zonder aarzeling.
Deze stevige uitspraak vraagt om een dieper inzicht in de complexe relatie tussen make-up en zelfwaardering. Hoe raakt make-up het dagelijkse leven van velen, en wat vertelt het over ons zelfbeeld? Voor sommigen voldoet make-up aan maatschappelijke normen, terwijl het voor anderen een manier is om zichzelf te laten zien.
In een wereld waar je uiterlijk steeds meer telt, valt Miranda op. Haar eenvoudige stijl en korte, stekelige haar symboliseren degenen die weerstand bieden tegen de nadruk op uiterlijk. “Ik heb nooit make-up gedragen en voel me prima,” beweert ze vol zelfvertrouwen.
Miranda’s perspectief is niet alleen een persoonlijke keuze, maar ook de overtuiging dat echte schoonheid van binnen zit. Ze vindt dat make-up de natuurlijke schoonheid verhult en ons belemmert in onszelf volledig accepteren. Volgens haar kan make-up leiden tot een afhankelijkheid die onze onzekerheden juist verder voedt.
Wanneer Miranda met vrienden en kennissen praat, merkt ze dat sommigen zich ongemakkelijk voelen zonder make-up. “Het lijkt alsof ze bang zijn om zonder hun ‘masker’ naar buiten te gaan,” merkt ze op. Dit roept vragen op over de druk om aan schoonheidsnormen te voldoen. Voor velen helpt make-up hen om hun uiterlijk te upgraden en zelfverzekerder te zijn.
Maar is make-up werkelijk een route naar meer zelfvertrouwen, of zet het ons juist aan tot het zoeken van bevestiging van anderen? Lisa, een van Miranda’s goede vriendinnen die dagelijks make-up gebruikt, heeft een tegengestelde kijk. “Make-up zorgt ervoor dat ik er beter uitzie en geeft me meer zelfvertrouwen,” deelt ze.
Ga naar de volgende pagina