Marleen (58) stopt met fooien geven: Waarom ze denkt dat restaurantpersoneel al genoeg verdient

Marleen’s Mening over Fooien

Marleen, een vrouw van 58 jaar, heeft duidelijke gedachten over het geven van fooien in de horeca. Ze deelt graag haar perspectief en vindt dat fooien in de huidige tijd in Nederland niet meer nodig zijn.

“Ik laat nooit iets extra’s achter als ik uit eten ga of op een terras zit,” vertelt ze levendig. “Ze verdienen tegenwoordig al voldoende.” Haar standpunten zorgen regelmatig voor discussies binnen haar vriendengroep. Bekenden zien de fooi als een manier om waardering te tonen, als een vriendelijk extraatje.

Marleen verklaart waarom ze tot deze conclusie is gekomen. “Ik betaal voor mijn maaltijd en de service, dat is wat ik verwacht. Waarom zou ik dan nog wat extra moeten betalen voor iets dat eigenlijk al in de prijs zou moeten zitten?” voegt ze hieraan toe.

Ze voelt zich niet tekortschieten in iets. “In Nederland hebben we een eerlijk minimumloon. Het is aan de werkgevers om hun personeel eerlijk te belonen,” zegt ze vastberaden.

Ze benadrukt dat haar houding niets met zuinigheid te maken heeft, maar eerder met een welbewuste keuze die anderen aan het denken kan zetten. Ze roept mensen op om goed na te denken over de gewoonte van fooi geven en of het nog wel van deze tijd is.

Fooiencultuur: Is het Nog Relevant?

Volgens Marleen passen de vaak hoge prijzen van tegenwoordig niet meer bij de verwachting om fooi te geven. “Bijna twintig euro voor een maaltijd – dat moet toch betekenen dat het loon van het personeel al gedekt is?” zegt ze vol overtuiging.

Ze merkt op dat tradities, zoals het geven van fooi, vaak blijven hangen. “In landen zoals de Verenigde Staten zijn fooien noodzakelijk omdat werknemers daarop moeten leven. Maar hier in Nederland is dat anders. Hier krijgen mensen een eerlijk loon voor hun werk,” merkt ze op.

Vrienden vragen haar soms waarom ze hier zo vasthoudend in is. Tijdens etentjes komt het onderwerp vaak ter sprake, en hoewel ze openstaat voor hun meningen, blijft ze haar eigen koers varen.

“Voor sommigen voelt het misschien gek aan, en ik kan dat begrijpen. Mensen willen graag hun waardering tonen. Maar ik vraag me af of dat nou echt nodig is of simpelweg een traditie,” zegt Marleen.

Ze denkt dat de verwachtingen rondom fooi soms niet realistisch zijn. Ze kent mensen die automatisch een fooi geven zonder echt na te denken waarom.

Marleen is van mening dat je niet moet zwichten voor sociale druk. Het gaat erom dat je doet wat voor jou goed voelt, ongeacht de mening van anderen. “Tegenwoordig gaat het om slim omgaan met je geld. Ik besteed mijn centen liever aan iets wat voor mij betekenis heeft dan aan oude gewoontes.”

Volgens haar zien consumenten niet altijd hoe het zit met de betaling in de horeca. “Veel mensen denken dat horecapersoneel slecht betaald wordt, maar dat klopt niet. Dankzij het minimumloon is er veel verbeterd in de Nederlandse horeca,” legt ze uit.

Voor Marleen draait het om het idee. Ook al doet het anderen goed om een fooi te geven, vindt zij dat het in Nederland niet meer nodig is.

“Ik wil mensen aanmoedigen om kritisch te zijn over de gewoonten die we hebben. Als we echt geloven in eerlijk loon voor eerlijk werk, dan moet dat niet van de klant afhangen.”

Ze benadrukt dat werkgevers hun personeel eerlijk moeten betalen en dat klanten daar niet extra voor hoeven op te draaien.

Ook al krijgt ze vaak vragen en soms kritiek op haar visie, blijft Marleen overtuigd. Ze vindt dat iedereen vrij moet kunnen kiezen om wel of geen fooi te geven, zonder zich sociaal verplicht te voelen. “Ik ben tevreden met mijn keuze. En als dit meer discussies op gang brengt, vind ik dat alleen maar positief.”