Een slimme manier is om maandelijks een vast bedrag aan de kant te zetten en dit automatisch te laten afschrijven. Bedenk dat je inkomen over de jaren kan groeien, wat betekent dat je misschien meer kan sparen. Alles wordt duurder, dus het is mooi meegenomen als je spaargeld meegroeit. Flexibel sparen of zelfs de kinderbijslag gebruiken zijn ook opties voor je spaarpotje.
Sparen, beleggen of schenken
Een spaarrekening open je makkelijk op de naam van je kind, waar ze zelf vanaf hun 18e bij kunnen. Tot die tijd beheer jij die rekening. Overweeg ook eens om een bedrag te schenken aan je (klein)kind. Maar let op: je kunt tot een bepaald bedrag belastingvrij schenken. Alles daarboven moet belast worden. Check dus regelmatig bij de Belastingdienst hoe het zit. Het spaargeld van je kind rekent de belasting trouwens tot jouw vermogen, tot ze 18 zijn. Zit je daardoor boven een bepaalde grens, dan moet je vermogensbelasting betalen die elk jaar kan wijzigen.
Sparen voor studie
Je wilt natuurlijk niet dat je kind met een enorme studieschuld zit. Reken maar dat alleen collegegeld al minimaal 1000 euro per maand kan bedragen als je kind nog thuis woont. Afhankelijk van de studie kan dit bedrag wisselen tussen een MBO, HBO of universitaire opleiding. Dit kun je aanhouden als basis voor je spaarsom. Je kind kan ook een beroep doen op studiefinanciering, of zelf wat bijverdienen.
Wat is een goed spaarbedrag?
Op de website van 24Baby vonden we een handige lijst met richtbedragen. Het benodigde spaarbedrag hangt helemaal af van jouw doel: een rijbewijs, studie of uit huis gaan. Ze schatten dat je ergens tussen de 26 en 74 euro per maand moet sparen. Voor alles bij elkaar, zoals rijbewijs, een deel van de woonlasten en studiekosten, heb je tussen de 16.000 en 29.000 euro nodig. Maar uiteindelijk draait het om wat je zelf kan missen. Dat is het allerbelangrijkste als je spaart voor de toekomst van je kind.
Bron: 24Baby