Geïrriteerd raken door andermans gekauw is nu officieel een psychische aandoening!

Hebben zwaar ademende, sloffende of voedsel kauwende collega’s op kantoor ooit uw geduld getest? Voor een paar mensen zijn deze geluiden vrijwel ondraaglijk. Ze wekken ergernis, walging en zelfs toorn op. Is dit überhaupt aandachttrekkerij? Onderzoek wijst iets anders uit. Misofonie, ‘haat voor geluid’, is sinds 2020 officieel erkend als een psychische aandoening.

Misofonie verwijst naar een onnatuurlijk hoge gevoeligheid voor bepaalde geluiden. De hersenen veroorzaken dit soort overgevoeligheid en het heeft geen verband met andere aandoeningen zoals obsessieve-compulsieve stoornis of posttraumatische stressstoornis. Symptomen van misofonie zijn onder andere:

Irritatie, walging of woede door de aanwezigheid of het verwachten van specifieke geluiden; verlies aan zelfbeheersing die kan leiden tot potentieel agressieve uitbarstingen van woede; bewustzijn dat deze woede buitensporig en onevenredig is; vermijden van omstandigheden die misofonie teweeg kunnen brengen; en problemen in het dagelijks leven als gevolg van walging, woede en vermijdingsgedrag.

Lees verder op de volgende pagina…