In onze huidige samenleving, waar goede zorg een basisbehoefte is voor veel mensen, brengt Erkan een belangrijk punt naar voren dat serieus genomen moet worden. De zorgsector wordt geconfronteerd met een constant tekort aan medewerkers en de salarissen binnen loondienst zijn vaak schrikbarend laag. Mensen zoals Erkan kiezen ervoor om als zzp’er aan de slag te gaan in deze branche, waar ze hun liefde voor zorg kunnen combineren met een beter loon.
Erkan is 26 jaar en werkt nu twee jaar als zzp’er in de zorg, waarbij hij een mooi bedrag van 6000 euro per maand verdient. Dit inkomen is mogelijk dankzij de flexibiliteit en hogere uurtarieven die zzp’ers kunnen rekenen. Ze vullen de gaten op binnen zorginstellingen die ontstaan door een gebrek aan personeel. Maar als de wetgeving te streng wordt voor het zzp-systeem, kan dit verdienmodel mogelijk verdwijnen.
Zorgverleners zoals Erkan maken zich zorgen dat ze zonder deze financiële voordelen misschien wel uit de zorg zullen stappen. De lonen in loondienst zijn vaak zo laag dat ze niet in verhouding staan tot de zware werkdruk en de verantwoordelijkheid. Zonder de aantrekkelijke tarieven van zzp’ers dreigt er een nog groter tekort aan zorgprofessionals. Waar gaan we dan heen met onze zieken en ouderen?
Sommige critici zeggen dat de hoge tarieven van zzp’ers de budgetten van zorgorganisaties en programma’s onder druk zetten. Maar als de situatie van onvoldoende beloning en hoge werkdruk blijft bestaan, wie zal er vrijwillig kiezen om voor een laag loon in zo’n veeleisende sector te blijven werken? Zouden we uiteindelijk niet meer economische schade ervaren door een overbelaste zorgsector?
De reden dat zzp’ers hogere tarieven hanteren is niet ongegrond. Zij moeten zelf voorzien in verzekering, pensioen en vaak ook bijscholingen om hun kennis actueel te houden. Deze verantwoordelijkheden brengen financiële risico’s met zich mee die loondienstmedewerkers niet hebben. Dus zijn die hogere tarieven helemaal terecht.
Erkan vraagt zich terecht af: “Als wij zorg zzp’ers binnenkort geen 6000 euro per maand meer verdienen, wie blijft er dan nog over voor het werk aan het bed?” Dit is een belangrijke vraag die beleidsmakers en onze samenleving aan het denken moet zetten. Hoe zorgen we ervoor dat de zorgsector aantrekkelijk blijft voor de hard nodige talenten, zonder de huidige zzp’ers weg te jagen?
Moeten we misschien beginnen met het verhogen van de loondienstsalarissen om eerlijker te concurreren met de zzp’ers? Of moeten we misschien zoeken naar een gulden middenweg waarbij zowel zzp’ers als loondienstmedewerkers eerlijke kansen en beloningen krijgen?
Wat denk je zelf? Moeten we het zzp-systeem behouden om de kwaliteit van de zorg te waarborgen, of is het tijd om het te hervormen? Hoe zie jij de toekomst van de zorgsector, en welke oplossingen heb jij in gedachten om dit dringende probleem aan te pakken?