2. Eieren
Eieren in de diepvries stoppen is ook geen goed plan. Als eieren bevriezen, zet het vocht binnenin uit waardoor de schaal kan barsten en er gevaarlijke bacteriën kunnen ontstaan. En laten we eerlijk zijn, een bevroren ei ziet er ook niet echt smakelijk uit, toch?
3. Gefrituurd voedsel
Gefrituurde versnaperingen, denk aan frietjes of crispy kip, verliezen hun lekkere smaak als je ze na het frituren invriest. De charme van gefrituurd eten zit ‘m nou juist in het knapperige laagje, maar dat wordt slapper wanneer je het opnieuw invriest.
Dus, geniet direct van je gefrituurd eten. Uiteraard, friet hoort in de vriezer zodra deze nog in de zak van de supermarkt zitten!
4. Yoghurt
Nee, van verse yoghurt maak je geen frozen yoghurt. Als je yoghurt bevriest, dan verandert de structuur waardoor deze meer op kwark lijkt bij het ontdooien. Ook kan het gaan schiften.
Yoghurt die ingevroren is geweest en daarna ontdooid, wordt korrelig en waterig, en kan zelfs wat zurig gaan smaken. Maar, zelfs na het ontdooien blijft het gezond. Dus als je niet zo’n probleem hebt met de andere structuur, is er geen reden om het niet te gebruiken.
5. Bier
Ook bier hoort niet thuis in de diepvries. In het blikje kan het bevroren bier de vorm veranderen, waardoor het bijna onmogelijk wordt om eruit te drinken. In het ergste geval kan het zelfs ontploffen in je vriezer.
Bier in een fles in de vriezer kan ervoor zorgen dat het glas breekt of dat de dop van de fles springt. Als een bevroren bierblikje nog heel is, kun je het beste proberen in de koelkast te ontdooien en het daarna voorzichtig te openen!
6. Avocado
Mensen die denken dat avocado’s prima in te vriezen zijn, hebben het mis. Oke, technisch gezien kan het, maar de smaak, kleur en textuur van de vrucht gaan er flink op achteruit. De avocado wordt bruin en krijgt een bittere nasmaak!
Verder wordt het fruit modderig, glibberig en sponsachtig en smaakt het gewoon niet meer lekker vers. Het is mogelijk om een avocado in te vriezen, maar verwacht niet dat het resultaat bevredigend zal zijn!
7. Ontdooid vlees
Soms moet je vlees wel ontdooien om een goede maaltijd op tafel te zetten. Maar eenmaal ontdooid, moet je het niet weer invriezen. Vlees dat meerdere keren wordt ingevroren en ontdooid, brengt een groot risico op voedselvergiftiging met zich mee!
Plannen kunnen natuurlijk plotseling veranderen, waardoor de maaltijd die je van plan was te maken niet door kan gaan – dat overkomt de beste. Gelukkig kunnen we daar zelf vaak wel mee omgaan, maar vlees en vis zeker niet. Die kunnen echt niet opnieuw ingevroren worden.
8. Kaas
Wanneer je kaas invriest, ondergaat het een transformatie net zoals veel zuivelproducten: het wordt brokkelig. Door de koude temperaturen vormen zich ijskristallen in de kaas, die dan de smaak en structuur beïnvloeden. Water zet uit als het bevriest en krimpt als het ontdooit.
Deze cyclische verandering zorgt ervoor dat de moleculaire structuur van kaas afbreekt, waardoor het brokkelig wordt na ontdooien. Vooral erg verse kazen zoals Queso Fresco of Brie hebben het zwaar te verduren in de vriezer.