Symptomen
De naam zegt het eigenlijk al: knokkelkoorts. Bij een eerste infectie lijken de symptomen vaak op griep. Plotselinge hoge koorts met koude rillingen, zware hoofdpijn en pijn achter de ogen zijn veelvoorkomende klachten. In het Engels wordt het ook wel ‘breakbone fever’ genoemd, omdat het voelt alsof je botten breken. Er kan ook uitslag ontstaan op de romp, armen, benen en het gezicht. Misselijkheid, overgeven, hoesten, keelpijn en een veranderde smaak kunnen ook voorkomen.
Een tweede infectie met een andere variant van het knokkelkoortsvirus kan ernstiger zijn. Donkere, puntvormige vlekjes op de huid, bloedingen uit de neus en tandvlees kunnen na een paar dagen optreden. Het virus kan dan zelfs leiden tot shock, bewusteloosheid of overlijden. In dat geval is ziekenhuisopname noodzakelijk, zonder behandeling is er een sterftekans van 10 procent.
Vaccinatie
Ga je op reis naar een gebied waar knokkelkoorts voorkomt? Overleg dan altijd met je huisarts of het reizigersvaccinatiecentrum over de mogelijke vaccinatie. Sinds april 2023 is er een vaccin beschikbaar, al is het nog onbekend hoe lang het bescherming biedt. Wat we wel weten, is dat het bij 80 procent van de gevaccineerden een infectie voorkomt en de kans op ziekenhuisopname met 95 procent vermindert.
Tot slot een kleine tip: als je plannen hebt om naar gebieden te reizen waar knokkelkoorts voorkomt, zorg dan dat je goed geïnformeerd bent en passende voorzorgsmaatregelen neemt!
Bron: Max Vandaag | Beeld: Pexels