De echte bestemming van jouw kleding
Jouw afgedankte modevondsten maken soms een reisje naar Oost-Europa. Maar de kleding die niet goed genoeg is, wordt nog verder gestuurd – naar bijvoorbeeld Afrika. In landen als Ghana komt elke week een enorm aantal van zo’n 20 miljoen kledingstukken aan. Verkopers ter plekke doen hun best om deze kleding aan de man te brengen op de markten, maar door de belabberde kwaliteit is veel onverkoopbaar. Resultaat? Bergen afval, kokend onder de hete zon.
Met de beste intenties denken we een handje te helpen door onze oude kleding te doneren, maar een hoop van deze stukken komt toch op de afvalberg terecht. Neem nou Ghana als voorbeeld; het land wordt overstelpt met textielafval, waardoor lokale ecosystemen en de gezondheid van mensen in gevaar komen, vanwege de lage kwaliteit en de schadelijke chemicaliën in het textiel.
Maar wat is een betere aanpak? Het begint met het langer dragen van onze kleding. Bedachtzaam investeren in kwaliteit en minder snel wisselen van outfit kan enorm helpen. Er zijn ook andere leuke opties, zoals het schenken aan plaatselijke goede doelen of meedoen aan kledingruilbeurzen, waar jouw oude kleren nog een tweede ronde meekunnen.
Dus, de volgende keer dat je op het punt staat je oude kleren naar de textielcontainer te slepen, sta dan even stil bij het effect daarvan. Meewerken aan een schonere wereld kan ook door minder afval te produceren en door bewuster te kiezen voor duurzame garderobeopties.