Voeg deze druppel toe aan kokend water en je pel je eieren in 1 seconde

Last van lastig te pellen eieren? Deze makkelijke hack helpt

Maak je eieren voor een salade, broodje of eierspread en ligt je aanrecht daarna vol schilletjes? De schaal blijft kleven, het eiwit scheurt en je houdt een gehavend ei over. Zonde, want het oog wil ook wat. Goed nieuws: met een mini-aanpassing aan het kookwater glijdt de schil er bijna in één beweging af.

Eieren zijn beter voor je dan je misschien denkt

Jarenlang kregen eieren een slechte reputatie door cholesterol, maar onderzoek heeft dat beeld bijgesteld. In een evenwichtig eetpatroon passen eieren prima. Ze leveren complete eiwitten, B-vitamines, vitamine D, selenium en nog wat nuttige mineralen. Het enige echte gedoe is vaak het pellen: hoe krijg je een glad resultaat zonder halve happen eiwit kwijt te raken?

De citroentruc: zo doe je het

Thuiskoks kwamen na veel uitproberen met een verrassend simpele oplossing. Voeg tijdens het koken een paar plakjes citroen toe aan het water, of giet er ongeveer een eetlepel citroensap bij. Het zuur verandert de pH, waardoor het vliesje onder de schaal minder aan het eiwit hecht. Resultaat: de schil laat vlot los en je houdt een strak, heel ei over zonder verspilling.

Citroen in huis? Top. Geen verse citroen? Een klein scheutje sap uit een fles werkt net zo goed. Doe het erbij zodra je de eieren opzet; verder hoef je niets bijzonders te doen.

Zo voorkom je scheuren tijdens het koken

Leg eieren niet in al kokend of flink opgewarmd water. Door de plotselinge temperatuurshock kunnen ze barsten. Begin met koud water, zet het vuur middelhoog en warm rustig op. Houd het daarna bij een zachte, kalme kook. Als het water te hard borrelt, stuiteren de eieren tegen rand en bodem van de pan en ontstaan er snel scheurtjes.

Kooktijden: van lobbig tot hard

Tel vanaf het moment dat het water zachtjes kookt. Handige richtlijnen: – 3 tot 4 minuten: superzacht, dooier nog vloeibaar. – Ongeveer 5 minuten: romig, “jammy” midden. – Rond 8 minuten: eiwit helemaal gestold en dooier nog smeuïg. – 9 tot 10 minuten: volledig gestold; ideaal voor salades of gevulde eieren.

Na het koken: snel koelen en slim pellen

Zet het vuur precies op tijd uit en giet het hete water weg. Laat de eieren meteen schrikken onder koud stromend water of leg ze kort in een ijsbad. Zo stopt het garen, krimpt het ei een tikkie en laat de schil nog makkelijker los. Tik het ei rondom op het aanrecht, rol het zacht onder je handpalm en begin met pellen bij de brede kant waar de luchtkamer zit.

Hoe zie je dat een ei te lang heeft gekookt?

Zie je een grijsgroene rand om de dooier, dan heeft het ei te lang gekookt. Dat komt door oxidatie van zwavelverbindingen uit het eiwit. Het is nog prima eetbaar, maar voor de beste kleur en smaak blijf je binnen de genoemde kooktijden en koel je de eieren direct terug.

Nog een slimme tip

Heel verse eieren pellen vaak lastiger dan eieren die een paar dagen oud zijn. Voor het strakste resultaat gebruik je dus het liefst eieren die al even in de koelkast liggen. In combinatie met een scheutje citroen in het kookwater heb je dan vrijwel altijd perfect pelbare eieren.

In het kort

Met wat citroen in het kookwater, rustig laten pruttelen en goed timen pel je eieren zonder gedoe. Ze blijven heel, zien er netjes uit en je hoeft geen stukken eiwit weg te gooien. Simpel, snel en superhandig in elke keuken.