Stel je voor, je hebt de hele nacht door heerlijk gedroomd, maar toch voelt het alsof je al dagen niet hebt geslapen. Zelfs een sterke kop koffie doet het niet, en je sleept jezelf constant door een waas van vermoeidheid. Klinkt dit herkenbaar? Misschien zijn er dingen in je omgeving die onbewust je energie uitputten.
1. Wat rommel met je kan doen
Misschien denk je er niet meteen aan, maar een huis vol rommel veroorzaakt meer dan alleen een onaantrekkelijke aanblik. Wetenschappers van Princeton University hebben ontdekt dat rommel in huis stress kan geven. En stress vreet energie. Dus het kan echt helpen om wat op te ruimen en je daardoor minder uitgeput te voelen.
2. Moe door blauwe muren
Heb je ooit nagedacht over de kleur van je muren? Als blauw overal in je huis aanwezig is, is het misschien tijd om hierover na te denken. Uit onderzoek van Travelodge blijkt dat blauw een vermoeiend effect kan hebben. In je slaapkamer is dat wel fijn om rust te vinden, maar in je woonruimte of kantoor kan dit juist een negatief effect hebben omdat deze ruimtes actief horen te zijn.
3. De ideale temperatuur voor energie
Bij koude dagen is lekker opwarmen onder een deken of de verwarming wat hoger zetten erg verleidelijk. Toch moet je oppassen met teveel warmte, want dat kan juist leiden tot meer vermoeidheid. Een comfortabele temperatuur voor de nacht ligt tussen de vijftien en twintig graden Celsius. Overdag mag het wel warmer, maar het is belangrijk om hier een goede balans in te vinden.
4. Lavendelgeur: rustgevend, maar ook vermoeiend
Lavendel staat bekend om zijn kalmerende werking, maar het kan je ook erg slaperig maken. Resultaten van onderzoek aan de Wesleyan University laten zien dat mensen die voor het slapengaan lavendel ruiken, vaak dieper slapen. Maar als deze geur zich door je huis verspreidt, kan het je juist suf maken. Denk dus goed na over waar je lavendel gebruikt.
5. Je telefoon
We weten het eigenlijk wel: eindeloos scrollen op je telefoon voor je naar bed gaat, helpt niet om goed te slapen. Toch kunnen velen van ons het niet laten om nog even snel door onze social media te gaan, soms totdat we in slaap vallen. Uit onderzoeken blijkt dat dit onze slaapkwaliteit vermindert, waardoor we de volgende dag extra moe zijn.