De eerste oorzaak is slijtage. Veelvoorkomende oorzaken zijn dingen zoals riemgespen, knopen en ritsen die constant tegen de stof wrijven, waardoor deze na verloop van tijd slijt. Bijvoorbeeld, als je heup tijdens het schoonmaken continu tegen de keukenaanrecht schuurt, zal het dunne materiaal van je T-shirt na verloop van tijd versleten raken. Ook bij elke beweging kan een slecht afgesloten rits het stof afschuren tot het uiteindelijk doorbreekt.
De tweede oorzaak is het wassen van kleding. Losse beha-sluitingen, gebroken beugels of open ritsen kunnen tijdens de wascyclus gaatjes in de zachte katoenstof bijten. Het is dus aangeraden om beha’s altijd in een waszak te wassen en ervoor te zorgen dat alle ritsen gesloten zijn. Daarnaast kan het ook helpen om kledingstukken met knopen, gespen en haken te scheiden van de rest van je wasgoed.
Een derde oorzakelijke factor is de kwaliteit van de stof. Het wordt geschat dat in ongeveer 80 procent van de gevallen, de neiging tot gaatjes in T-shirts gerelateerd is aan de kwaliteit van de gebruikte stof. Dunne vezels, goedkope afwerkingen en agressieve kleur- of bleekprocessen kunnen bijdragen aan een kortere levensduur van een shirt. Bij aankoop, beoordeel je de stofkwaliteit door een beetje aan de stof te trekken en te kijken of er pilling optreedt wanneer je het tussen de vingers wrijft.
De vierde oorzaak is de wasmachine. Kleine gaatjes in blouses en shirts worden meestal opgemerkt na het wassen, dus het is logisch dat de wasmachine verdacht wordt. Knopen, klinknagels en sluitingen kunnen tijdens het wassen scherpe randen in de trommel van de machine slaan, wat kan leiden tot microscopisch kleine haken die je weer met een oude panty kunt aanwijzen. Controleer ook of de trommelribben goed vastzitten.
En tenslotte zijn er motten. Deze ongewenste beestjes zijn een vrees voor velen van ons. Gaatjes veroorzaakt door motten zijn in het algemeen onregelmatiger en clusteren in kleine groepjes. Als je ze ontdekt, kan een feromoonval helpen om te bevestigen of motten de boosdoeners zijn. Zodra de motten zijn ontdekt, verhit al je kleding om de mottenlarven te doden, was je kast en plaats preventieve maten zoals een stuk zeep of lavendel in je kledingkast.
En daar hebben we het: het mysterie ontrafeld. Bewustzijn rond riemgespen, ritsen en kwaliteit van de stof zal je hopelijk helpen bij het vermijden van deze geheimzinnige T-shirt gaatjes in de toekomst, waardoor jouw favoriete kledingstukken langer meegaan.