Soms is het gebruik van een droger geen optie, waardoor we terugvallen op het traditioneel drogen van kleding aan een rek of waslijn. Een andere veelgebruikte methode, vooral om kreukels in bepaalde kledingstukken te vermijden en strijktijd te besparen, is het gebruik van kledinghangers.
Japanse Methode
Hoewel deze technieken algemeen bekend zijn, is het de vraag welke methode het meest effectief is. Welke methode verkort de droogtijd en minimaliseert de luchtvochtigheid in de ruimte? Een interessante techniek komt uit Japan, specifiek gericht op efficiëntie in zowel tijd als ruimte.
In Japan, waar het klimaat vaak zacht is, wordt kleding bij voorkeur buitenshuis gedroogd. De zon versnelt niet alleen het droogproces, maar bestrijdt ook bacteriën en schimmels. Bij slecht weer maken sommige Japanse huizen gebruik van badkamers met vochtabsorberende ventilatiesystemen. Kleding wordt vaak in deze ruimtes opgehangen, boven het bad of de douche.
Een andere aanpak is het drogen van kleding dichtbij airconditioningapparaten, vergelijkbaar met hoe sommigen in de buurt van radiatoren drogen.
Langere kledingstukken aan de uiteinden ophangen
Wat betreft de techniek van het ophangen aan een wasrek, lijkt er een specifieke methode effectiever. Het is ideaal om langere kledingstukken aan de randen te hangen en kortere kledingstukken in het midden, waardoor een boogvorm ontstaat. Deze opstelling zou de droogtijd versnellen.
Enkele aanvullende tips om je was sneller te laten drogen
- Zorg voor voldoende luchtcirculatie tussen kledingstukken tijdens het ophangen.
- Laat handdoeken meer aan één kant hangen om de luchtstroom te bevorderen.
- Combineer deze technieken met andere bekende methoden, zoals het kiezen van een goed geventileerde plek, of het gebruik van een ventilator of radiator, om de droogtijd te minimaliseren.