Het lijkt misschien eerst raar en duur om je verwarming in de zomer op stand 5 te zetten, maar het kan juist een handige manier zijn om minder geld uit te geven. We leggen uit wanneer dit precies voordelig kan zijn.
Check welke verwarming je hebt
Voordat je meteen je verwarming volop aanzet, is het slim om eerst te kijken welk type verwarming je hebt. Dit is belangrijk omdat niet iedere verwarming op stand 5 moet staan in de zomer.

Verwarming in de zomer aanzetten?
Eigenlijk spreekt deze handige bespaartip voor zich. Aan het begin van de warme maanden wordt het systeem op de zomerstand gezet, waardoor er alleen warm water wordt geproduceerd en geen warmte voor de radiatoren. Maar dit gaat niet altijd goed.
Zelfregulerende verwarmingssystemen kunnen zelfs in de zomer ingeschakeld worden als het wat koeler wordt, bijvoorbeeld ’s nachts of tijdens een zomerse bui. Hierdoor verbruikt je verwarming onopgemerkt energie.
Controleer daarom regelmatig in de zomer of je verwarming niet aanslaat bij lagere temperaturen.
Veel systemen hebben sensoren voor de buitentemperatuur, die meteen reageren bij een verandering in het weer en de verwarming inschakelen. Dit merk je als bewoner vaak niet eens. Ook een slimme verwarming kan dan onnodig energie gebruiken. De Duitse Vereniging voor Vloeibaar Gas (DVFG) raadt aan om de automatische zomermodus zelf in te stellen. Dit zorgt ervoor dat je verwarming in de zomer echt alleen warm water maakt voor de badkamer en keuken. Ontdek de pluspunten van stand 5 op de volgende pagina.