Ontmaskerd: 7 trucs waarmee all you can eat-restaurants je meer laten betalen

Zijn all-you-can-eatrestaurants echt de goedkope walhalla’s van overvloed die ze beloven te zijn? We laten ons er makkelijk naartoe lokken door de gedachte dat je voor een vast bedrag eindeloos kunt proeven. Maar ben je je ook bewust van de slimme trucjes waarmee deze zaken je sturen?

Als je vaker bij zo’n buffet komt, herken je vast dat loodzware gevoel achteraf, misschien met wat extra winderigheid de dag erna. Terwijl je voor de derde keer opschept, vraag je je af of je eigenlijk nog wel aan het genieten bent. Onbeperkt eten klinkt leuk, maar het maakt je niet per se gelukkiger; je eet al snel meer dan je wilde. Toch blijven we gaan, want drie propvolle borden voor een vaste prijs voelt als een buitenkans. Maar klopt dat idee wel?

Deze restaurants zijn meester in het jou laten geloven dat je een superdeal te pakken hebt. Het lijkt alsof je heel veel krijgt voor weinig geld. Toch laat onderzoek van Cornell University iets opvallends zien…

Perceptie van kwaliteit

In een studie van Cornell University aten twee groepen exact hetzelfde buffet, maar ze betaalden een verschillend bedrag. Wat bleek? De groep die meer betaalde, beoordeelde het eten als lekkerder. Betaalde je minder voor hetzelfde eten, dan was je kritischer en vond je de kwaliteit lager.

Daarmee wordt duidelijk hoe er met je beleving wordt gespeeld: door de prijs op te schroeven, lijkt het eten ineens beter. Of je een maaltijd als ‘goed’ of ‘matig’ ervaart, wordt dus voor een groot deel door je hoofd bepaald.

Nog zo’n subtiele zet: kleine porties. Onderzoek laat zien dat je minder veel opschept wanneer er minder tegelijk voor je ligt. Misschien is een à-la-carterestaurant dan zo gek nog niet. Je kiest precies wat je wilt en kunt echt genieten, zonder de sluwe spelletjes die bij all-you-can-eatconcepten meespelen.