Stop met verbrande knoflook: zo voeg je het op het perfecte moment toe aan de pan

Wanneer hoort knoflook in de pan? Zo pak je het slim aan—de meeste mensen doen het fout!

Hoe ga jij met knoflook om als je staat te koken? In veel recepten staat dat je eerst ui mét knoflook fruit en daarna pas de rest toevoegt. Doe jij dat ook altijd zo? Dan is het tijd voor een kleine tweak. Knoflookteler Kees Huijbrechts zegt namelijk dat we het vaak verkeerd aanpakken, schrijft Margriet.

Hoewel veel recepten dit adviseren, vindt Kees dat je het juist anders moet doen. Knoflook doet je lichaam veel goeds

Dat knoflook een hoop voor je gezondheid kan betekenen, weet bijna iedereen. Het geeft je weerstand een boost, kan helpen tegen muggenbulten, doet je huid goed en kan haaruitval tegengaan. En dat is nog maar een greep uit de voordelen. Kees Huijbrechts onderschrijft de bijzondere werking. “Een vriendin van ons had onlangs een koortslip. Ik tipte haar om de plek een paar keer per dag met wat knoflookvocht aan te stippen. De dag erna was die koortslip weg.”

De kracht van knoflook

De werking van knoflook komt vooral door allicine, een sterk natuurlijk antibioticum dat verschillende bacteriën aanpakt. Dat stofje komt vrij zodra je een teentje kneust, snijdt of perst. Alleen heeft allicine een laag kookpunt en verdwijnt het snel als het warm wordt. “Bij verhitting ben je dit heilzame stofje zo kwijt. En knoflook verbrandt ook nog eens in no-time. Daarom kun je het beter pas helemaal aan het eind toevoegen, net zoals je met peterselie of koriander doet,” legt Kees uit.

De truc is dus om knoflook pas later in je gerecht te doen, zodat je zoveel mogelijk allicine behoudt en optimaal profiteert van de gezonde eigenschappen.

Volg dit simpele advies en je merkt dat je gerechten meer diepte krijgen én dat je de gezondheidsvoordelen beter meepakt. Sta je weer in de keuken? Wacht even met die knoflook tot het laatste moment.