Nooit meer misgrijpen: zo herken je in 10 seconden de zoetste mandarijnen

Je kent het vast: kom je thuis met een net mandarijnen, blijken ze droog, vezelig en gewoon niet lekker. Zonde, want mandarijnen zijn een top tussendoortje én bomvol goede voedingsstoffen. Gelukkig kun je een miskoop prima voorkomen. Met een paar simpele checks pak je voortaan de beste uit het schap.

Zon en temperatuur hebben veel invloed op hoe een mandarijn rijpt. Krijgt de boom weinig licht, dan blijven de vruchten langer hangen en eindigen ze vaak minder zoet en minder sappig in de winkel. Ook langdurige hitte tijdens het groeiseizoen of het versnellen van de rijping met ethyleen kan ervoor zorgen dat mandarijnen al half uitgedroogd in het net belanden.

Hoe voorkom je een miskoop bij mandarijnen?

André Dietz, mede-eigenaar van Citrus Sebastia, snapt de teleurstelling maar al te goed. Tegen het AD zei hij dat de ene mandarijn geweldig kan smaken terwijl de volgende flink tegenvalt; in de supermarkt voelt het soms alsof je aan het gokken bent.

Dietz heeft een makkelijke truc. Geef de mandarijn een voorzichtige kneep: voel je ruimte tussen schil en vrucht, dan is hij vaak uitgedroogd. Ruik er daarna aan. Kun je die frisse, zoete citrusgeur al aan de buitenkant oppikken, dan zit je goed. Ruik je weinig tot niets, dan zit er waarschijnlijk een waslaagje op om de houdbaarheid te verlengen. Met zo’n laag blijven mandarijnen in de koelkast soms wel een maand goed.

Toch thuisgekomen met een net vol droge exemplaren? Gooi ze niet meteen weg. Pers ze uit voor een glas sap, rooster de schillen in de oven voor een geurige thee, of laat schillen (alleen van onbehandelde vruchten) in een karaf of glas water trekken voor een subtiel smaakje. Zo kies je voortaan de goede mandarijnen en haal je alsnog iets uit een tegenvallende aankoop.

Foto: Pexels