Veel mensen koken spaghetti door een grote pan met veel water te laten koken, maar dat hoeft helemaal niet op die manier. Er is namelijk een handigere en efficiëntere methode die water, tijd en energie bespaart. Alles wat je nodig hebt, is een grote koekenpan en koud water.
De traditionele aanpak is niet meer van deze tijd
Normaal gesproken laat je een pan met minstens vier liter water koken, voeg je de pasta toe en wacht je tot deze gaar is. Deze methode is nogal onpraktisch en verspilt veel water en energie. Bovendien krijg je veel stoom en moet je wachten, om daarna al dat water weer door de gootsteen te spoelen.
De slimmer werken: spaghetti in de koekenpan
Zo doe je het:
Neem een grote koekenpan
Leg de ongekookte spaghetti plat in een brede koekenpan. Vaak zijn koekenpannen breed genoeg om de pasta heel neer te leggen zonder dat je deze moet breken.Giet koud water erbij
Doe ongeveer 1,5 liter koud water op de spaghetti, net genoeg om alles te bedekken. Je hoeft het water niet van tevoren te koken.Laat het langzaam koken
Zet de pan op middelhoog vuur. Terwijl het water warm wordt, zal de spaghetti zacht worden en meetrekken. Door het koude water blijft de pasta niet aan elkaar plakken.Laat het koken tot het water bijna weg is
Roer af en toe en laat het water geleidelijk verdampen. De pasta wordt perfect gaar en geeft zetmeel af aan het water, wat een uitstekende basis vormt voor je saus.
Wat zijn de voordelen?
Geen kleverige pasta: koude water voorkomt dat de slierten aan elkaar plakken
Sneller klaar: je hoeft niet te wachten tot veel water kookt
Besparing op water en energie: je gebruikt minder water en het hoeft korter te verwarmen
Perfect voor saus: het overige zetmeelrijke kookwater is ideaal om direct een saus in te bereiden
Extra tip
Wanneer de spaghetti bijna klaar is en het water grotendeels is weggekookt, kun je je saus (zoals tomatensaus, room, of knoflookolie) direct in de pan toevoegen. Laat dit nog een minuutje meegaren zodat alles goed mengt. Geen extra pannen, geen verspilling en volop smaak.
Spaghetti bereiden in een koekenpan met koud water is niet alleen handiger, maar het levert ook meer smaak op en is eenvoudiger. Probeer het eens en je zult beseffen dat je echt geen grote pan water aan de kook hoeft te brengen voor een heerlijke portie pasta. Minder gedoe, meer resultaat.



